ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Κινεζικος ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στη Γη

Επιστήμονες εργάζονται στον «Τιανχέ-1», πρόδρομο του «Τιανχέ-2», στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας τον Οκτώβριο του 2010.

ΠΕΚΙΝΟ
Η Κίνα διαθέτει τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο «Τιανχέ-2» ανακηρύχθηκε Νο 1 για το πρώτο εξάμηνο του 2014 στον κατάλογο των 500 ταχύτερων υπολογιστών παγκοσμίως. Η σχετική λίστα «Top 500» ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο. Από την προηγούμενη φορά, η Κίνα έχει 20% περισσότερους υπερυπολογιστές στο «Top 500», ενώ οι ΗΠΑ 15% λιγότερους. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η κυρίαρχη δύναμη με 233 υπολογιστές μεταξύ των 500 ισχυρότερων διεθνώς, έναντι 76 της Κίνας, 30 της Βρετανίας, 27 της Γαλλίας και 23 της Γερμανίας...

Ο πλήρης κατάλογος του Top 500, που άρχισε να συντάσσεται το 1993 και αποτελεί ένα «βαρόμετρο» για την υπολογιστική ισχύ κάθε κράτους, θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στη Λειψία της Γερμανίας, σύμφωνα με το BBC. Ο πρωταθλητής «Τιανχέ-2», ο οποίος ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση και είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, χρησιμοποιούμενος για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, διαθέτει επεξεργαστική ισχύ 33,86 petaflop/s (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο). Το φράγμα του ενός petaflop έσπασε πριν από πέντε χρόνια ο υπερυπολογιστής Roadrunner της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, ο οποίος το 2013 «βγήκε στη σύνταξη» λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ολα μαζί τα μηχανήματα του «Top 500» έχουν επεξεργαστική ισχύ περίπου 274 petaflop ανά δευτερόλεπτο.


Πάντως δεν χρησιμοποιούνται όλοι οι υπερυπολογιστές για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στις αρχές του μήνα είχε εντοπιστεί στις ΗΠΑ επιστήμονας ο οποίος χρησιμοποιούσε τους υπερυπολογιστές του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών για την εξόρυξη bitcoins σε δύο πανεπιστήμια. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι η αξία bitcoins που παρήχθη από τους υπερυπολογιστές ήταν πάνω από 8.000 δολάρια. Ο ερευνητής τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα, αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιούσε κάποιες δοκιμές. Οι υπερυπολογιστές, που χρηματοδοτούνται από την κυβερνητική οργάνωση και στοιχίζουν 150.000 δολάρια, χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος. Τα δύο πανεπιστήμια, στα οποία καταγράφηκαν τα κρούσματα, δεν κατονομάστηκαν. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο επιστήμονας χρησιμοποίησε πιθανότατα λογισμικό, το οποίο έχει δυνατότητα χειρισμού από απόσταση και επιχείρησε να κρύψει τα ίχνη του στη συνέχεια. Παρόμοιο συμβάν είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όταν ένας ερευνητής συνελήφθη με την κατηγορία της εξόρυξης ενός παράγωγου του bitcoin, που ονομάζεται dogecoin. Σε αυτήν την περίπτωση ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει το δίκτυο υπολογιστών Odyssey του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βοστώνης.
www.kathimerini.gr