ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Οι θαυμαστές πτήσεις των χελιδονιών

Όπως αναφέρει, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει στην περιοχή περίπου 5.000 δακτυλιώσεις από ορνιθολόγους και μέλη του Φορέα Διαχείρισης οι οποίοι, εξαιρετικά σπάνια (μία στις 1000 φορές), «πέφτουν» σε πουλί που έχει ήδη δακτυλιωθεί (φωτογραφία αρχείου).
Μικρά πουλιά, βάρους ελάχιστων γραμμαρίων, εντυπωσιάζουν τους επιστήμονες όταν καταφέρνουν να πετάξουν, ξεκινώντας από την βόρεια Ευρώπη, πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα και την έρημο Σαχάρα για να ξεχειμωνιάσουν στην κεντρική και νότια Αφρική. Στις επανευρέσεις δακτυλιωμένων πουλιών στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού, τα στρουθιόμορφα πουλιά όπως είναι τα χελιδόνια, «κλέβουν την παράσταση» με το σθένος τους και την γενετήσια επιμονή τους να μην έχουν κανέναν χειμώνα στη ζωή τους...
«Πρόκειται βέβαια για τίμημα που το πληρώνουν ακριβά καθώς, τα μισά από αυτά τα πουλιά, δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δρ Σάββας Καζαντζίδης, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης πουλιών και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα.
Όπως αναφέρει, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει στην περιοχή περίπου 5.000 δακτυλιώσεις από ορνιθολόγους και μέλη του Φορέα Διαχείρισης οι οποίοι, εξαιρετικά σπάνια (μία στις 1000 φορές), «πέφτουν» σε πουλί που έχει ήδη δακτυλιωθεί.
«Επειδή λοιπόν είναι δύσκολο να πετύχουμε δακτυλιωμένο πουλί, εντοπίζουμε από μακριά με τηλεφακούς, αν έχουν δακτυλίδια και ιδιαίτερα πλαστικά που είναι πιο ευανάγνωστα αφού κάθε χώρα επιλέγει το δικό της χρώμα», εξηγεί ο κ.Καζαντζίδης.
 Δίνοντας στοιχεία για τις φετινές επανευρέσεις, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η περιοχή για τα φλαμίνγκο, πολλά από τα οποία διακόπτουν το ταξίδι τους από τη δυτική Ευρώπη για την ανατολή και μένουν να διαχειμάσουν στο Εθνικό πάρκο Αξιού.
«Πρόκειται, κυρίως, για ανήλικα πουλιά που εξαντλημένα από το ταξίδι, επιλέγουν να ξεχειμωνιάσουν στο Δέλτα μαζί με τους γονείς τους. Σε έρευνές μας διαπιστώσαμε ότι το 70% των φλαμίνγκο είναι πουλιά που γεννήθηκαν πριν από ένα χρόνο και αδυνατούν να πετάξουν άλλο προς την ανατολή για να διαχειμάσουν», σημειώνει ο κ.Καζαντζίδης.
Εκτίμησή του πάντως είναι ότι η συνεχής παρουσία και μεγάλη ποικιλία πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, αποτελούν δείκτη υγείας για την κατάσταση του υγροτόπου, με σημαντικό ρόλο να παίζουν προς την κατεύθυνση αυτή οι ορυζώνες που «κρύβουν» άφθονη τροφή και αποτελούν ιδανικά καταφύγια για τα πουλιά. 
Πηγή: ΑΜΠΕ
www.naftemporiki.gr