ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Χρήση τεράστιου μαγνήτη για την ανακάλυψη αρχαίων υπογείων υδάτων


Ένας γιγαντιαίος ηλεκτρομαγνήτης, αερομεταφερόμενος από ένα ελικόπτερο, χρησιμοποιήθηκε για να συγκεντρώσει στοιχεία για τη χαρτογράφηση αρχαίων υπόγειων υδάτων στη δυτική Αυστραλία. Το ελικόπτερο πέταξε σε ύψος περίπου 90 μέτρων πάνω από τη γη, μεταφέροντας το μαγνήτη που είχε μήκος 28 μέτρα και πλάτος 16,5 μέτρα. Ο μαγνήτης ανίχνευσε μεταβολές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα της γης σε μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Κροατίας. Αναλύοντας αυτές τις μεταβολές, οι ερευνητές θα μπορούν να εντοπίσουν τι κρύβεται έως και 250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Με βάση την αγωγιμότητα του νερού θα αποκαλυφθεί πόσο φρέσκο είναι και πόσο βαθιά είναι τα κοιτάσματα, αναφέρουν οι υδρογεωλόγοι...
Τα δεδομένα θα συγκριθούν με τις υπάρχουσες πληροφορίες από το έδαφος και μέσω υπολογιστικών μοντέλων θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες εικόνες των αρχαίων οδών υπογείων υδάτων, που είναι γνωστά ως παλαιοκανάλια.
Οι πληροφορίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τις τοπικές αρχές διαχείρισης υδάτων, τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες εξόρυξης, σε μια περιοχή που έχει περιορισμένα επιφανειακά ύδατα.
Παρά το ότι το έργο κάλυψε μια τέτοια τεράστια έκταση, το έκανε με σχετικά περιορισμένο κόστος. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πληροφορίες από τη βασική χαρτογράφηση παλαιοκαναλιών από τη δεκαετία του 1980 για να βελτιώσει την περιοχή αναζήτησης, μειώνοντάς την στα 57.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τα παλαιοκανάλια είναι απομεινάρια αρχαίων συστημάτων ποταμιών που κάποτε έρεαν στην επιφάνεια της γης. Με την πάροδο των χιλιετιών η ροή των ποταμών συσσώρευσε αρκετή άμμο και χαλίκια στο σημείο που τα ποτάμια θάφτηκαν κάτω από την επιφάνεια της γης.
www.naftemporiki.gr