ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ασύρματη φόρτιση πολλαπλών συσκευών προς πάσα κατεύθυνση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικά υλικά υψηλής συχνότητας σε δομή δίπολου πηνίου, για τη δημιουργία ενός λεπτού, επίπεδου συστήματος μετάδοσης (Tx) σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

Την ταυτόχρονη φόρτιση πολλαπλών φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, σε απόσταση μισού μέτρου, οι οποίες βρίσκονται σε πάσα κατεύθυνση, επιτρέπει τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του κορεατικού KAIST. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνολογία WPT (Wireless Power Transfer) που επιτρέπει την φόρτιση φορητών συσκευών σε κάθε θέση και κατεύθυνση, ακριβώς όπως το Wi-Fi λειτουργεί όσον αφορά στην πρόσβαση στο Ίντερνετ. Με αυτή την τεχνολογία, οι χρήστες μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους χωρίς να χρησιμοποιούν καλώδια (με τις συσκευές να τραβούν ενέργεια αυτόματα, εφόσον τη χρειάζονται), αρκεί να παραμένουν εντός εμβέλειας...
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Τσουν Τ. Ριμ, και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο IEEE Transactions on Power Electronics, με τίτλο «Six Degrees of Freedom Mobile Inductive Power Transfer by Crossed Dipole Tx (Transmitter) and Rx (Receiver) Coils».
Η ομάδα του Ριμ επέδειξε με επιτυχία την τεχνολογία στις 7 Ιουλίου σε εργαστήριο στο campus του KAIST. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικά υλικά υψηλής συχνότητας σε δομή δίπολου πηνίου, για τη δημιουργία ενός λεπτού, επίπεδου συστήματος μετάδοσης (Tx) σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Όπως έγινε γνωστό, είναι δυνατή η ταυτόχρονη φόρτιση είτε 30 smartphones, είτε 5 laptops, σε απόσταση 50 εκατοστών, σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.
Η ομάδα χρησιμοποίησε το DCRS (Dipole Coil Resonance System) για τη δημιουργία μαγνητικών πεδίων, που αναπτύχθηκε το 2014. Αποτελείτει από δύο (πομπός- δέκτης) μαγνητικά δίπολα πηνία, τοποθετημένα παράλληλα, με κάθε πηνίο να έχει πυρήνα φερρίτη και να είναι σε συνδεδεμένο με ειδικό πυκνωτή.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, αν και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στα smartphones, δεν προσέφερε σημαντικά οφέλη σε σχέση με τα συμβατικά καλώδια, καθώς οι συσκευές και πάλι πρέπει να βρίσκονται κοντά. Η τεχνολογία WPT δείχνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς αυξάνει την απόσταση και παράλληλα επιτρέπει την φόρτιση συσκευών που δεν βρίσκονται σε συγκεκριμένη, σταθερή θέση. Σημειώνεται πως ο καθηγητής Ριμ υπογραμμίζει ότι το όλο σύστημα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και συμβατό με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
www.naftemporiki.gr