ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μπαταρίες από...ζελέ

Λονδίνο
Ερευνητές στη Μ.Βρετανία δημιούργησαν ένα νέο υλικό, ένα πολυμερές ζελέ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας νέας γενιάς μπαταριών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μπαταρίες αυτές θα οδηγήσουν στην δημιουργία μιας επίσης νέας γενιάς ηλεκτρονικών συσκευών (φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων κ.α.) που θα έχουν μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μικρότερο κόστος από τις σημερινές. Η εξέλιξη στην τεχνολογία των μπαταριών δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό με εκείνο άλλων «συστατικών» των ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ λογισμικό, τσιπ, κάρτες γραφικών) και εν πολλοίς οι υπάρχουσες μπαταρίες εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς gadgets που θα έχουν ακόμη μικρότερο μέγεθος αλλά που θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα...
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων ηλεκτρονικών συσκευών λειτουργούν με μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν επικίνδυνους υγρούς ηλεκτρολύτες που συχνά προκαλούν υπερθέρμανση με επιπτώσεις στη λειτουργία και την ασφάλεια των συσκευών.
Πολλές μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες, όπως η Dell και η Apple, αποφάσισαν να αντικαταστήσουν για λόγους ασφαλείας τις μπαταρίες λιθίου με μπαταρίες χαμηλότερων επιδόσεων. Όμως αυτές οι μπαταρίες έλυναν μεν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης αλλά οδηγούσαν στην κατασκευή μεγαλύτερων σε μέγεθος και βάρος συσκευών που επιπλέον είχαν μικρότερη ισχύ από εκείνες που λειτουργούσαν με τις μπαταρίες λιθίου.
Ζελέ αντί υγρού
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς δημιούργησαν ένα μείγμα που αποτελείται από ένα πολυμερές με ελαστικές ιδιότητες και έναν αγώγιμο, υγρό ηλεκτρολύτη και έχει τη μορφή ενός λεπτού και εύκαμπτου τζελ που τοποθετείται μεταξύ των ηλεκτροδίων της μπαταρίας.
"Το πολυμερές τζελ μοιάζει με ένα στερεό φιλμ, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει περίπου 70% υγρό ηλεκτρολύτη. Το πραγματικά εκπληκτικό γεγονός είναι ότι μπορούμε να κάνουμε το διαχωρισμό μεταξύ της στερεής και της υγρής φάσης στο σημείο που ακουμπούν τα ηλεκτρόδια" δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ίαν Γουόρντ, επικεφαλής της έρευνας. «Αντικαθιστώντας τους υγρούς ηλεκτρολύτες με ένα πολυμερές ηλεκτρολυτών θα δημιουργηθεί ένα νέο είδος μπαταρίας που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια» τονίζει ο καθηγητής Πίτερ Μπρους του Πανεπιστημίου St.Andrews που δεν μετείχε στην έρευνα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πολυμερές που δημιούργησαν μπορεί εκτός από τις ηλεκτρονικές συσκευές να χρησιμοποιηθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία για την κατασκευή νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα είναι πιο αποδοτικά από τα σημερινά με ταυτόχρονη αύξηση του επιπέδου ασφαλείας της λειτουργίας της μπαταρίας τους.
ΒΗΜΑ SCIENCE