ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τεθωρακισμένα «stealth» εξαφανίζονται από τις θερμικές κάμερες

Στοκχόλμη
H βρετανική BAE Systems, γίγαντας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων, ετοιμάζεται να επιδείξει μια τεχνολογία που κάνει τα άρματα μάχης αόρατα στις θερμικές κάμερες. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε στο μέλλον να «εξαφανίζει» ακόμα και ολόκληρα κτίρια. Τα τανκ που χρησιμοποιούν το σύστημα Adaptiv είναι καλυμμένα από όλες τις πλευρές με συστοιχίες εξαγωνικών «εικονοστοιχείων» που μπορούν να θερμαίνονται ή να ψύχονται με μεγάλη ταχύτητα. Τα πάνελ μπορούν έτσι να μιμούνται τη θερμική υπογραφή του περιβάλλοντος ώστε να «χάνονται» στο φόντο. Για να το κάνει αυτό, το τανκ είναι εφοδιασμένο με κάμερες που παρακολουθούν συνεχώς τον γύρο χώρο με υπέρυθρες κάμερες, οι οποίες είναι ευαίσθητες στο αόρατο φως που αντιστοιχεί στην εκπομπή θερμότητας...
Το εντυπωσιακό είναι ότι το Adaptiv μπορεί να μιμείται τις θερμικές υπογραφές άλλων αντικειμένων. Έτσι, το τανκ μπορεί να μοιάζει με συμβατικό ΙΧ ή με μεγαλόσωμο ζώο. Όπως αναφέρει η BAE, δοκιμές πεδίου που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, με τη βοήθεια ενός τανκ CV90 της BAE καλυμμένου με 1.000 εικονοστοιχεία σε κάθε πλευρά (ένθετη αριστερά), έδειξαν ότι το σύστημα μπορεί να κάνει το τεθωρακισμένο να φαίνεται σαν όχημα 4 επί 4, όταν κανείς το κοιτάζει με υπέρυθρη κάμερα από απόσταση 300 περίπου μέτρων. «Προηγούμενες απόπειρες για την ανάπτυξη παρόμοιων συσκευών συγκάλυψης συνάντησαν προβλήματα λόγω του κόστους, των υπερβολικών απαιτήσεων σε ενέργεια, ή επειδή δεν ήταν αρκετά ανθεκτικές» σχολίασε ο Πέντερ Σγιόλουντ, επικεφαλής του προγράμματος Adaptiv στη Σουηδία, από την οποία συγχρηματοδοτούνται οι έρευνες.
Μετά την επιτυχία των πρώτων δοκιμών, η BAE πιστεύει ότι το Adaptiv θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές. «Μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των pixel ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου. Τα πολεμικά πλοία και τα κτίρια, για παράδειγμα, δεν απαιτούν συγκάλυψη από μικρή απόσταση, οπότε θα εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα πάνελ» ανέφερε ο Σγιόλουντ.
Το Adaptiv θα είναι έτοιμο να περάσει στην παραγωγή σε περίπου δύο χρόνια, εκτιμά η BAE, ενώ αργότερα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν βελτιωμένα συστήματα που λειτουργούν σε άλλες περιοχές του φάσματος, συμπεριλαμβανομένου του ορατού φωτός.
Ένα τεθωρακισμένο CV90 με τεχνολογία Adaptiv θα παρουσιαστεί αργότερα το Σεπτέμβριο στην έκθεση UK Defence and Security Equipment στη Βρετανία.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr