ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Xαρτογράφηση της γης σε 3D

Αθήνα
Στην τελευταία εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), τα δίδυμα δορυφορικά ραντάρ ERS αποτυπώνουν τον τρισδιάστατο τοπογραφικό χάρτη της επαρχίας Μαραλμπέσι στη δυτική Κίνα -αυτή ήταν η αρχή για τη χαρτογράφηση μεγάλου μέρος της Γης σε 3D.
Οι δορυφόροι ERS 1 και 2 εκτοξεύτηκαν το 1991 και το 1995 αντίστοιχα και ήταν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί δορυφόροι γεωσκόπησης. Η διπλή αποστολή ήταν επίσης από τις πρώτες που χρησιμοποίησε δεδομένα από ραντάρ για τη δημιουργία μοντέλων του ανάγλυφου της επιφάνειας...
Στη φωτογραφία που βλέπουμε τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικά υψόμετρα. Με κίτρινο, η οροσειρά του Τιαν Σαν (Πηγή: ESA/DLR)  

Δεδομένου ότι οι δύο δορυφόροι περνούν πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη κάθε 24 ώρες, τα ραντάρ τους μπορούν να εξετάζουν την ίδια περιοχή από ελαφρώς διαφορετικές γωνίες και να την αποτυπώσουν σε τρεις διαστάσεις.
Ο συνδυασμός δεδομένων από διαφορετικούς δορυφόρους για την ίδια περιοχή της Γης επέτρεψε τελικά τη δημιουργία 3D χαρτών για μεγάλο μέρος του πλανήτη, και άνοιξε το δρόμο για επόμενες αντίστοιχες αποστολές, στις οποίες συμμετείχε μεταξύ άλλων ο νεότερος δορυφόρος γεωσκόπησης Envisat.
www.in.gr