ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανθυγιεινή φαίνεται να είναι ακόµη και η...μητρική αγκαλιά στον Ασωπό

Η βιοµηχανική ρύπανση στην περιοχή του Ασωπού ποταµού έκανε «ανθυγιεινή» ακόµη και την αγκαλιά των γονιών προς τα παιδιά τους. Νέα αποτελέσµατα επιδηµιολογικής µελέτης καταδεικνύουν ότι η υγεία των παιδιών στα Οινόφυτα Βοιωτίας επιβαρύνεται τόσο από τη διαµονή τους στην περιοχή όσο και από την εργασία των γονέων τους στη βιοµηχανία. Επιστήµονες του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρατήρησαν ότι υπάρχει συσχέτιση αναπνευστικών νόσων σε παιδιά µε τους ρύπους που µπορεί να µεταφέρουν οι εργαζόµενες στη βιοµηχανική ζώνη της περιοχής µητέρες τους. Ατµοσφαιρικοί ρύποι, βαρέα µέταλλα και άλλοι επιβαρυντικοί για την υγεία παράγοντες στους οποίους εκτίθενται οι µητέρες στον χώρο εργασίας τους µεταφέρονται µέσω των µαλλιών ή του ρουχισµού µε τη µορφή αιωρούµενων σωµατιδίων στο σπίτι και τους εισπνέουν τα παιδιά µε το µητρικό αγκάλιασµα...
Η παράµετρος αυτή προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστηµονική οµάδα του Πανεπιστηµίου Αθηνών καθώς φαίνεται ότι προκύπτουν νέα δεδοµένα στην αιτιολογική διερεύνηση του άσθµατος. Η πιθανότητα τα παιδιά (ηλικίας 11 και 12 ετών) που διαµένουν µόνιµα στα Οινόφυτα να παρουσιάσουν ιστορικό βρογχικού άσθµατος, να πάρουν φάρµακα για άσθµα και να νοσηλευτούν λόγω ασθµατικής κρίσης είναι διπλάσια σε σχέση µε τα παιδιά που διαµένουν στην αγροτική περιοχή της Μακρακώµης. Η αύξηση των αναπνευστικών προβληµάτων στα παιδιά των Οινοφύτων, σύµφωνα µε τους ειδικούς, οφείλεται στην έκθεσή τους στους ατµοσφαιρικούς ρυπαντές. Την ίδια στιγµή η εξυγίανση του Ασωπού προχωρεί σαν τον... κάβουρα. Από το 2007, οπότε επιβεβαιώθηκε το σοβαρότατο πρόβληµα της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, πολύ νερό κύλησε στον Ασωπό ποταµό, το οποίο όµως δεν κατάφερε να «ξεπλύνει» επιχειρηµατίες, πολιτικούς και άλλους αρµοδίους από τα... αµαρτήµατά τους.

Η εργασία σε βιοµηχανία δεν επιβαρύνει την υγεία µόνο όσων εργάζονται σε αυτές αλλά και των παιδιών τους. Η πιθανότητα ένα παιδί που διαµένει µόνιµα στην περιοχή των Οινοφύτων να παρουσιάζει ασθµατικά συµπτώµατα το τελευταίο έτος και να έχει λάβει αντιασθµατική αγωγή κατά τη διάρκεια της ζωής του βρέθηκε ότι ήταν δεκαπλάσια όταν η µητέρα του εργαζόταν σε βιοµηχανία σε σχέση µε τα παιδιά των οποίων οι µητέρες ανέφεραν άλλου είδους απασχόληση.

Τα νεότερα αποτελέσµατα της επιδηµιολογικής µελέτης στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας δείχνουν ότι η πιθανότητα το παιδί να παρουσιάζει παθολογική καµπύλη σπιροµέτρησης (εξέταση της πνευµονικής λειτουργίας) όταν έστω και ένας εκ των γονέων του εργαζόταν σε βιοµηχανία βρέθηκε διπλάσια σε σύγκριση µε τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν εργάζονταν σε βιοµηχανία. Η µελέτη, υπό την επιστηµονική εποπτεία της καθηγήτριας Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών κυρίας Αθηνάς Λινού, αποτελεί συνέχεια της επιδηµιολογικής έρευνας του Πανεπιστηµίου Αθηνών η οποία χρηµατοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αποτέλεσε το αντικείµενο διδακτορικής διατριβής της ιατρού κυρίας Ελένης Παπαδηµητρίου από την Α’ Παιδιατρική Πανεπιστηµιακή Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε διευθυντή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο.


Αιτία η έκθεση σε ρυπαντές «Η πιθανή αιτία της παρατηρούµενης αύξησης των ασθµατικών συµπτωµάτων και της επηρεασµένης αναπνευστικής λειτουργίας στα παιδιά των Οινοφύτων είναι η έκθεσή τους στους ατµοσφαιρικούς ρυπαντές λόγω της διαµονής τους στη βιοµηχανική αυτή περιοχή» επισηµαίνει η κυρία Λινού. Τονίζει επίσης ότι είναι πιθανόν να έχει δράσει επιβαρυντικά και το εξασθενές χρώµιο, το οποίο ήταν αυξηµένο στο νερό του δικτύου ύδρευσης ως τα µέσα του 2010, οπότε τα Οινόφυτα υδροδοτήθηκαν από την ΕΥ∆ΑΠ.

«Τα παιδιά θα µπορούσαν να είχαν εκτεθεί σε εξασθενές χρώµιο ή άλλους ρύπους µέσω σταγονιδίων κατά τη διάρκεια ατοµικής καθαριότητας όπως ντους, µπάνιο, βούρτσισµα δοντιών κτλ.» σχολιάζει η καθηγήτρια. ∆ιευκρινίζει ωστόσο ότι το άσθµα αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο, στην εκδήλωση της οποίας συµβάλλουν τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί παράγοντες, γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέµατος.
ΒΗΜΑ SCIENCE