ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε το πείραμα Mars500 της εικονικής αποστολής στον Άρη

Λονδίνο
Ολοκληρώθηκε το πείραμα Mars500 στο οποίο έξι άνδρες εισήλθαν σε ένα ομοίωμα διαστημικού σκάφους και παρέμειναν σε αυτό για 17 μήνες προσομοιώνοντας ένα ταξίδι στον Άρη. Το πείραμα έλαβε χώρα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανθρώπινες αντοχές και οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ένα μακροχρόνιο ταξίδι στο Διάστημα στον οργανισμό αλλά και την ψυχική και πνευματική υγεία των αστροναυτών. Οι έξι άνδρες (τρεις Ρώσοι, δύο Ευρωπαίοι και ένας Κινέζος) εισήλθαν στις 3 Ιουνίου στο ομοίωμα που δεν είχε παράθυρα ώστε να είναι απόλυτα απομονωμένοι από το εξωτερικό περιβάλλον. Το «σκάφος» ήταν χωρισμένο σε τέσσερις επιμέρους χώρους, με συνολικό εμβαδόν λιγότερο από 80 τετραγωνικά μέτρα...
Οι έξι άνδρες είχαν περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο, ανάλογη με εκείνη που θα έχει και το πλήρωμα μιας επανδρωμένης αποστολής στον κόκκινο πλανήτη. Eπικοινωνούσαν μέσω ραδιοζεύξης, η οποία καθυστερούσε έως και 20 λεπτά – χρόνος που χρειάζεται το σήμα για να διανύσει την απόσταση από τη Γη στον Άρη.
Έκαναν ντους μόνο μια φορά την εβδομάδα, και τρέφονταν αποκλειστικά με ειδικά συσκευασμένα τρόφιμα. Σε όλη την διάρκεια του πειράματος οι έξι άνδρες εκτελούσαν όλες τις εργασίες και δραστηριότητες που θα εκετλούν και οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη.
Φυσικά υπήρχε μόνιμη παρακολούθηση του πληρώματος. Η ορμονική λειτουργία, τα επίπεδα του στρες, τα μοτίβα του ύπνου και η ψυχική κατάσταση των εθελοντών βρίσκονταν συνεχώς στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που μετείχαν στο πείραμα.

Η «επιστροφή»
Ο χρόνος της εικονικής αποστολής ολοκληρώθηκε και τα έξι μέλη του «πληρώματος» βγαίνουν σήμερα το μεσημέρι από την κάψουλα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα παραμείνουν σε καραντίνα για τρεις μέρες, κατά τις οποίες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.
Οι έξι άνδρες θα αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους στο πείραμα με περίπου 100 χιλιάδες δολάρια έκαστος. «Θέλω να συναντήσω την οικογένεια μου, να μιλήσω με τους φίλους μου, να κυκλοφορήσω μέσα στον κόσμο και να πάω στη θάλασσα» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Ντιέγκο Ουρμπίνα, ένας εκ των έξι εθελοντών.
ΒΗΜΑ SCIENCE