ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Πώς μπορεί να αλλάζετε τρένο στο μέλλον-video

Λονδίνο
Ένας βρετανός σχεδιαστής συνέλαβε μια ιδέα που μοιάζει βγαλμένη κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η «Κινούμενη Πλατφόρμα» (Moving Platform) όπως ονομάζει την ιδέα του θα επιτρέπει τη διασύνδεση δύο τρένων που κινούνται παράλληλα ώστε οι επιβάτες που το επιθυμούν να μεταβούν από το ένα στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο τα τελευταίας τεχνολογία τρένα, όπως τα μαγνητικά, που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και κάνουν μεγάλα ταξίδια (π. χ Νέα Υόρκη-Λος Άντζελες) δεν θα κάνουν ενδιάμεσες στάσεις...
Η πρόταση του Πολ Πρίστμαν, διευθυντή της εταιρίας Priestmangoode είναι τα γρήγορα τρένα που κάνουν μεγάλα ταξίδια να μην περνούν καθόλου μέσα από αστικές περιοχές και οι επιβάτες που θέλουν να κατέβουν σε κάποιον από τους ενδιάμεσους σταθμούς να «μετακομίζουν» καθ΄ οδόν σε άλλα τρένα που θα τους πηγαίνουν στον προορισμό τους. 

Κάθε σταθμός θα διαθέτει μικρά τρένα ή κάποια ειδικά βαγόνια τα οποία μόλις το γρήγορο τρένο πλησιάζει, θα ξεκινούν από την βάση τους και θα κινούνται παράλληλα με αυτό. Ο οδηγός του γρήγορου τρένου θα μειώνει την ταχύτητά του έτσι ώστε οι θύρες των δύο οχημάτων να έρθουν η μια απέναντι στην άλλη.
Μόλις συμβεί αυτό ένα μικρός διάδρομος, μια πλατφόρμα, θα ενώνει τα δύο τρένα και έτσι οι επιβάτες θα μπορούν άμεσα, εύκολα και με ασφάλεια να περάσουν από το ένα στο άλλο. Σύμφωνα με τον Πρίστμαν η ίδια διαδικασία θα μπορεί να γίνει και ανάμεσα σε γρήγορα τρένα.
ΒΗΜΑ SCIENCE