ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εκτυπωτής που σβήνει τις...εκτυπώσεις

Λονδίνο 
Μια ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και οικολογική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Με τη βοήθειά της μπορεί να σβηστεί το μελάνι από τις εκτυπωμένες σελίδες ώστε αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε εκτυπωτές αλλά και σε συσκευές φωτοαντιγραφής...
Σβήνει το μελάνι
Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη χρήση βραχέων παλμών λέιζερ για να σβήσει το μελάνι (λέξεις και εικόνες) που έχουν τυπωθεί σε μια σελίδα χαρτιού. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα είδη λέιζερ στο ορατό, υπεριώδες και υπέρυθρο φως και διαπίστωσαν ότι πιο αποτελεσματικό είναι το ορατό πράσινο λέιζερ. Το συγκεκριμένο λέιζερ χρειάζεται μόλις τέσσερα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου για να «εξατμίσει» το μελάνι χωρίς να καταστρέψει το χαρτί επιτρέποντας έτσι την επαναχρησιμοποίησή του.

Επιλογή «unprint»
Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία μπορεί να αποτρέψει τη δραστική μείωση των δέντρων του πλανήτη που κόβονται για να παραχθεί χαρτί. Οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση γύρω στα 20 χιλιάδες ευρώ τα οποία όπως εκτιμούν χρειάζονται για να κατασκευάσουν το πρωτότυπο, έναν εκτυπωτή που θα έχει και την επιλογή «unprint». Επισημαίνουν βέβαια ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί λειτουργική και εμπορικά αξιοποιήσιμη ώστε να υπάρξει μαζική παραγωγή τέτοιων συσκευών το κόστος θα μειωθεί σημαντικά.
www.tovima.gr