ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αντίγραφο πόλης στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές νέων τεχνολογιών

Αλμπουκέρκι, Νιου Μεξικό
Μια ολόκληρη πόλη, αντίγραφο μιας πραγματικής πόλης στη Νότια Καρολίνα, πρόκειται να κατασκευαστεί σε ερημική έκταση του Νιου Μέξικο, προκειμένου να αποτελέσει πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες. Τα σπίτια, όμως, θα μείνουν άδεια. Η ακατοίκητη πόλη, κοντά στο Χομπς του Νιου Μέξικο, θα ονομάζεται Κέντρο Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Δοκιμών (CITE). Θα βασιστεί στο σχέδιο της πραγματικής κωμόπολης του Ροκ Χιλ και θα καταλάβει έκταση σχεδόν 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συγκρότημα του ενός δισ. δολαρίων θα επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να πειραματιστούν με μια μεγάλη γκάμα τεχνολογιών, από τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης μέχρι τα ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς και τα έξυπνα πλυντήρια ρούχων.Στο αληθοφανές αλλά έρημο περιβάλλον της πόλης, οι ερευνητές θα...
δοκιμάζουν τα νέα συστήματα χωρίς να επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, εξήγησε εκπρόσωπος της Pegasus Holdings που επενδύει στο σχέδιο. Για παράδειγμα, στο εσωτερικό των σπιτιών θα μπορούσαν να δοκιμάζονται πειραματικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στο δρόμο κάνουν βόλτες αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

«Το μόνο που δεν θα κάνουμε είναι καταστροφικές δοκιμές με εκρήξεις -δηλαδή ελπίζω» σχολίασε ο Μπομπ Μπράμλεϊ, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας.

Η περιοχή του Χομπς, στην Κομητεία Λέα, επελέγη λόγω της μικρής απόστασης από ομοσπονδιακές ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπως το Πεδίο Βολής του Ουάιτ Σαντς και τα εθνικά εργαστήρια Sandia.

To έργο αναμένεται να δημιουργήσει 350 μόνιμες θέσεις εργασίας και 3.500 έμμεσες θέσεις, ελπίζει η πόλη του Χομπς, με πληθυσμό 43.000 ατόμων, η οποία έχει δει πολλούς κατοίκους της να μεταναστεύουν από τη δεκαετία του 1980 ως σήμερα.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr