ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ρεκόρ μετάδοσης «ασύρματων» δεδομένων : Η ζώνη terahertz τα «μετέφερε» 20 φορές ταχύτερα από το Wi-Fi.

Λονδίνο 
Ερευνητές στην Ιαπωνία χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο έσπασαν το ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων με ασύρματο δίκτυο. Χρησιμοποίησαν τη ζώνη terahertz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και μετέδωσαν δεδομένα με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των συμβατικών δικτύων ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi...

Η ιδέα
Καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός όσον αφορά τη ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α) αυξάνεται ταυτόχρονα και η ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μετάδοση δεδομένων.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο αποφάσισαν να πειραματιστούν με την ασύρματη μετάδοση δεδομένων, χρησιμοποιώντας τη ζώνη terahertz του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, δηλαδή το τμήμα μεταξύ των μικροκυμάτων και του υπέρυθρου φωτός.
Η εφαρμογή
Οι ερευνητές κατασκεύασαν μια συσκευή ενός τετραγωνικού χιλιοστού που βασιζόταν σε ένα είδος νανοηλεκτρικής διάταξης που ονομάζεται δίοδος συντονισμένου φαινομένου σήραγγας (RTD). Η συσκευή επέτρεψε τη μετάδοση δεδομένων στη ζώνη terahertz η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διευρύνει σημαντικά το εύρος ζώνης ενός δικτύου ή μιας σύνδεσης για τη μεταφορά των δεδομένων.
Το σύστημα των Ιαπώνων ερευνητών μετέδωσε δεδομένα με ταχύτητα 3GB/δευτ. η οποία είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των δικτύων ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα. Θεωρητικά η ζώνη terahertz μπορεί να επιτρέψει την ασύρματη μετάδοση με ταχύτητα 100GB/δευτ. η οποία είναι 15 φορές υψηλότερη από εκείνη που θα προσφέρει το νέο πρωτόκολλο ασύρματης δίκτυωσης 802.11ac που αναπτύσσεται αυτή την εποχή στη βιομηχανία της τεχνολογίας.
Προς το παρόν η ασύρματη μετάδοση δεδομένων στη ζώνη terahertz έχει τοπικό χαρακτήρα αφού το «βεληνεκές» της περιορίζεται σε ακτίνα περίπου δέκα μέτρων. Όπως έγινε γνωστό οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν ξεκινήσει ήδη προσπάθεια για να αναβαθμίσουν το ασύρματο σύστημά τους ώστε να μεταδίδει ακόμη ταχύτερα και ακόμη πιο μακριά τα δεδομένα.
www.tovima.gr