ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα έξυπνο, οικολογικό «ATM» για παλιά κινητά τηλέφωνα

Είναι η τελευταία λέξη στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων: ένα μηχάνημα που εξωτερικά μοιάζει με τα ATM των τραπεζών και στο οποίο ο καθένας μπορεί να δώσει το τηλέφωνό του έναντι μετρητών. Η παλαιά συσκευή πωλείται σε όποιον δώσει τα περισσότερα χρήματα για να την αποκτήσει ή - εάν κανείς δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον- προωθείται σε κέντρα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων. Σχεδόν 150 μηχανήματα EcoATM έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα σε εμπορικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλοι κερδίζουν: οι χρήστες στην ουσία πωλούν επί τόπου το κινητό τους και αυτό με τη σειρά του παίρνει «παράταση ζωής» στα χέρια κάποιου άλλου, αντί οι τοξικές ουσίες του να καταλήγουν σε κάποια χωματερή...
Η ιδέα για το EcoATM ανήκει στο μηχανικό και επιχειρηματία Μαρκ Μπόουλς. Όταν διάβασε ότι μόλις το 3% των κατοίκων του πλανήτη έχει ανακυκλώσει έστω και ένα κινητό τηλέφωνο, αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό. «Πρώτα σκέφτηκα τη δική μου περίπτωση. Γιατί εγώ δεν ανακύκλωσα τη συσκευή μου;», λέει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα InnovationNewsDaily. «Δεν ήξερα πού θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο και δεν είχα κίνητρο να ανακυκλώσω.»
Το μηχάνημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαθέτει υπολογιστική όραση και τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει πάνω από 4.000 μοντέλα κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ. Στη συνέχεια, το EcoATM αξιολογεί την κατάσταση της συσκευής και ανάλογα εκτιμά την αξία του, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 250 δολάρια. Σύμφωνα με το NSF, το μηχάνημα αναγνωρίζει και κατηγοριοποιεί τα κινητά με 97,5% επιτυχία, όμως οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί «μαθαίνουν» από τα λάθη, συνεπώς η μέθοδος αναμένεται να γίνει ακριβέστερη στο μέλλον.
Ο χρήστης που θα δώσει το κινητό του, έχει τρεις επιλογές: να πάρει μετρητά, να εξαργυρώσει στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου το ποσό που θα καθορίσει το μηχάνημα ή να δωρίσει τα χρήματα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.
Πού πάνε όμως όλες οι συσκευές που «καταπίνει» καθημερινά το μηχάνημα; Σύμφωνα με τον Μπόουλς, η EcoATM έχει συμφωνίες με πολλές ιστοσελίδες δημοπρασιών για κινητά τηλέφωνα. Έτσι, τρεις στις τέσσερις συσκευές καταλήγουν σε νέο ιδιοκτήτη, ενώ το υπόλοιπο εν τέταρτο ανακυκλώνονται για τα μέταλλα και τα εξαρτήματά τους. 
www.naftemporiki.gr