ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Καλημέρα, ρομπότ. Καλημέρα, κομπιούτερ… Αναπτύσσεται τεχνολογία συνομιλίας ανάμεσα στις μηχανές και τους ανθρώπους

Λονδίνο 
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία αναπτύσσουν μια τεχνολογία η οποία όπως υποστηρίζουν θα επιτρέψει την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές. Πιστεύουν ότι η ανάπτυξή της θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και έτσι το 2015 ο άνθρωπος θα μπορεί να συνομιλεί με τα ρομπότ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ...
Η εξέλιξη
«Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η τεχνολογία των αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων. Πολλά είδη ρομπότ κάνουν πλέον πολλές και εξειδικευμένες εργασίες αυτόνομα χωρίς την καθοδήγηση του ανθρώπου. Παρά το γεγονός ότι τα αυτόνομα ρομποτικά συστήματα επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων πριν κάνουν μια κίνηση, εντούτοις κάποιες φορές παίρνουν λάθος αποφάσεις ή κάνουν λάθος κινήσεις. Η τεχνολογία που αναπτύσσουμε θα επιτρέψει την επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους και αυτόνομα συστήματα» αναφέρει ο Βαμπέρτο Βασκονέλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία ανάμεσα στους άλλους ειδικούς συμμετέχει και ένας ψυχολόγος.
Οι νόμοι
Η δημιουργία υπολογιστών και ρομπότ που συνομιλούν με τους ανθρώπους αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλές θέμα στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας αλλά και στις κινηματογραφικές ταινίες. Αν τελικά αναπτυχθεί τεχνολογία συνομιλίας ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές (κάτι που σημαίνει ότι θα έχει αυξηθεί σημαντικά η νοημοσύνη τους) ίσως, λένε κάποιοι, θα πρέπει να σκεφτούμε να εμφυτεύσουμε σε αυτές τους περίφημους τρεις νόμους που διατύπωσε ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ.
1. Ενα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει άνθρωπο ή, εξαιτίας της αδράνειας του, να τον αφήσει να πάθει κακό.

2. Ενα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που του δίνει ο άνθρωπος εκτός αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο νόμο.

3. Ενα ρομπότ πρέπει να προφυλάσσει τον εαυτό του, αρκεί αυτό να μην έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο και δεύτερο νόμο.
www.tovima.gr