ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιξε τα «μάτια» της η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα : η Dark Energy Camera αναζητά στο Σύμπαν τη σκοτεινή ενέργεια

Λονδίνο 
Η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγα 24ωρα και άρχισε ήδη να «εργάζεται» εντατικά. Η Dark Energy Camera που έχει ανάλυση 570 Megapixel, τοποθετήθηκε σε μια βουνοκορφή στη Χιλή και αποστολή της είναι η αναζήτηση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν...

Η σούπερ κάμερα
Η DEC έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός τηλεφωνικού θαλάμου και στην πραγματικότητα δεν είναι μια κάμερα αλλά μια συστοιχία 62 μηχανισμών. Στη δημιουργία της DEC συμμετείχαν επιστήμονες και τεχνικοί από πολλές χώρες που χρειάστηκαν οκτώ έτη για να ολοκληρώσουν την κατασκευή της. Η κάμερα μπορεί μέσα σε μια μόλις εικόνα να καταγράψει το φως περισσότερων από 100 χιλιάδες γαλαξίες ενώ η «ματιά» της φτάνει σε βάθος οκτώ δισεκατομμυρίων ετών φωτός στο Σύμπαν.
Η DEC τέθηκε σε λειτουργία στις 12 Σεπτεμβρίου και βασική της αποστολή θα είναι η αναζήτηση στοιχείων για τη σκοτεινή ενέργεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η DEC θα ρίξει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μυστήρια που είναι η ύπαρξη και ο ρόλος της σκοτεινής ύλης.
Οι εντυπωσιακές δυνατότητες της DEC θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν και για άλλες έρευνες όπως παραδείγματος χάριν, για την παρατήρηση και μελέτη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος αλλά και την αναζήτηση στοιχείων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης του Σύμπαντος.
www.tovima.gr