ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ανταρκτική: περισσότεροι πάγοι λόγω υπερθέρμανσης! Μέρος του νερού από την τήξη των παγετώνων ξαναπαγώνει σε επιφανειακό στρώμα, λένε επιστήμονες


Αμστερνταμ 
Παρόλο που ο πάγος που επιπλέει στην Αρκτική έχει συρρικνωθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο θαλάσσιος πάγος που περιβάλλει την Ανταρκτική περιέργως αυξήθηκε ελαφρά στο ίδιο διάστημα. Ολλανδοί ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι έλυσαν το μεγάλο παράδοξο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature Geoscience, o πάγος επεκτείνεται στη θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική λόγω της θέρμανσης και της τήξης των πάγων που καλύπτουν το έδαφος της ηπείρου...

Λεπτό επιφανειακό στρώμα
Το υγρό, γλυκό νερό που προκύπτει από αυτό το λιώσιμο κυλά κάτω από τους παγετώνες και φτάνει τελικά στη θάλασσα, όπου επιπλέει σε ένα επιφανειακό στρώμα -το ψυχρό, γλυκό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το αλμυρό, σχετικά θερμό νερό του Νότιου Ωκεανού.

Όταν αργότερα έρθει το φθινόπωρο, το επιφανειακό στρώμα ψυχρού νερού είναι πιο εύκολο να μετατραπεί σε επιπλέοντες πάγους.

«Ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική αυξάνεται παρά την παγκόσμια θέρμανση» δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μπιντάγια, επικεφαλής της μελέτης στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας. «Αυτό προκαλείται από την τήξη των παγοκρηπίδων στην κάτω επιφάνειά τους» επισήμανε.
Διάσταση απόψεων

Η μελέτη βασίστηκε σε υπολογιστικό κλιματικό μοντέλο που προσομοιώνει την επίδραση του υγρού νερού στις συνθήκες του Νότιου Ωκεανού γύρω από την Ανταρκτική. Το σημείο-κλειδί είναι ότι η προσομοίωση του μηχανισμού που περιγράφουν οι ερευνητές αναπαράγει με ακρίβεια τις μεταβολές που έχουν καταγραφεί στον θαλάσσιο πάγο.

Η μελέτη, πάντως, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κλιματολόγους. Ερευνητές της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική επιμένουν στα αποτελέσματα δικής τους, περυσινής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η επέκταση του θαλάσσιου πάγου οφείλεται στη δράση των ανέμων, οι οποίοι ψύχουν ορισμένες περιοχές.

Όποια πάντως κι αν είναι η εξήγηση, η επέκταση του θαλάσσιου πάγου δεν σημαίνει ότι η Ανταρκτική είναι απρόσβλητη από την κλιματική αλλαγή.

Οι πάγοι που επιπλέουν επεκτείνονται μόλις κατά 1,9% ανά δεκαετία, ωστόσο οι παγετώνες στο έδαφος της Ανταρκτικής συρρικνώνονται κατά 250 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) ανά έτος.
Πράσινη Αρκτική;

Ακόμα πιο έντονη είναι εξάλλου η κλιματική αλλαγή στην Αρκτική, όπου η έκταση των πάγων έπεσε πέρυσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1979.

Οι κλιματολόγοι προειδοποιούν μάλιστα ότι σε μερικά χρόνια η Αρκτική θα μένει χωρίς καθόλου πάγο τα καλοκαίρια και θα μετατρέπεται έτσι σε μια απέραντη θάλασσα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Climate Change προβλέπει ότι η Αρκτική θα πρασινίσει τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί τη βλάστηση.

Αυτό, όμως, δεν είναι καλό νέο: οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρασίνισμα της Αρκτικής θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια θέρμανση.
www.tovima.gr