ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Το διάφανο ψάρι: Δεν διαθέτει αιμοσφαιρίνη

 Η απουσία αιμοσφαιρίνης κάνει το εικονιζόμενο ψάρι... διάφανο. Credit: Wikimedia Commons 
Τόκιο 
Απρόσμενους «καλεσμένους» βρήκαν στα δίχτυα τους ιάπωνες ψαράδες που ασχολούνται με το ψάρεμα των κριλ, των μικροσκοπικών οργανισμών με τους οποίους τρέφονται πολλά θαλάσσια είδη. Ανάμεσα στα άλλα υπήρχαν και ορισμένα περίεργα ψάρια που ήταν διάφανα σαν τους έλειπε το αίμα. Οι ψαράδες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά ορισμένα από αυτά τα παράξενα ψάρια και τα παρέδωσαν σε επιστήμονες που τα μελετούν...
Το διάφανο μυστήριο
Τα σπάνια διάφανα ψάρια ζουν στα κρύα νερά του Νότιου Ωκεανού, δεν διαθέτουν λέπια και, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί που τα μελετούν, δεν διαθέτουν επίσης αιμοσφαιρίνη, την ουσία δηλαδή που κάνει το αίμα κόκκινο και βοηθά στην παροχή οξυγόνου στο σώμα. Η πλειονότητα των ζώων διαθέτει αιμοσφαιρίνη σε ποσοστό 45% στο αίμα. Το αντίστοιχο ποσοστό αιμοσφαιρίνης σε αυτό το είδος ψαριού είναι μόλις 1%.
Αν και οι επιστήμονες προβληματίζονται από την έλλειψη αυτής της κρίσιμης για την επιβίωση ουσίας, μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι η απουσία της οφείλεται στην ασυνήθιστα μεγάλη καρδιά των συγκεκριμένων ψαριών που χρησιμοποιούν αντί για αιμοσφαιρίνη το πλάσμα του αίματος ώστε να οξυγονώνεται το σώμα τους.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο είδος διάφανου ψαριού συνεχίζει να διερευνάται από τους επιστήμονες και δεν έχει ακόμη λάβει κάποια επιστημονική ονομασία.
www.tovima.gr