ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στολή για διαστημικούς τουρίστες

Το κόστος της θεωρείται πως θα φτάνει τα 50.000 δολάρια και είναι κατασκευασμένη από κομμάτια νάιλον καλυμμένου με ουρεθάνη.

Μία στολή η οποία προορίζεται για το μελλοντικό κοινό του διαστημικού τουρισμού, αναπτύσσουν οι Τεντ Σάουθερν και Νικολάι Μοϊσέβ, της Final Frontier Design. Οι δύο δημιουργοί γνωρίστηκαν το 2007 στο Astronaut Glove Challenge της NASA και δύο χρόνια μετά κέρδισαν 100.000 δολάρια χάρη σε ένα γάντι που σχεδίασαν μαζί. Πλέον κατασκευάζουν την τρίτη «έκδοση» της στολής τους, η οποία ευελπιστούν πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της ανερχόμενης βιομηχανίας υποτροχιακών πτήσεων (αξίας που εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια εντός της επόμενης δεκαετίας)...
Οι υπάρχουσες διαστημικές στολές είναι εξαιρετικά ακριβές (κόστους που φτάνει και ξεπερνάει τα 200.000 δολάρια) και πολύ συχνά κοστίζουν παραπάνω από ό,τι το ίδιο το εισιτήριο υποτροχιακής πτήσης. Η στολή της Final Frontier Design επικεντρώνεται στην προστασία, αλλά και άνεση αυτού που τη φοράει.
Το κόστος της θεωρείται πως θα φτάνει τα 50.000 δολάρια και είναι κατασκευασμένη από κομμάτια νάιλον καλυμμένου με ουρεθάνη. Όταν είναι φουσκωμένη, ειδικά τοποθετημένα τμήματα βοηθούν το χρήστη της να διατηρεί ευκολία κινήσεων, ενώ παράλληλα τον κρατά δροσερό.  Στο εμπρόσθιο τμήμα υπάρχουν ειδικές υποδοχές για συσκευές υποστήριξης ζωής.
 Η απαραίτητη διαδικασία πιστοποίησης από πλευράς της NASA είναι ακριβή, οπότε οι Σάουθερν και Μοϊσέβ στράφηκαν πέρυσι στο crowdfunding μέσω του Kickstarter, συγκεντρώνοντας 27.000 δολάρια, που τους έφεραν κοντά στην ολοκλήρωση του πρωτοτύπου. Η σχετική βιομηχανία έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον, όπως επισημαίνουν- ιδιαίτερα μετά το διάσημο άλμα του Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ.
Η Final Frontier Design, στην ιστοσελίδα της, αναφέρει πως έχει πουλήσει ήδη τη στολή της στη Zero2Infinity, μία εταιρεία που ειδικεύεται στα αερόστατα μεγάλων υψομέτρων.
www.naftemporiki.gr