ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Το CERN αναδημιουργεί την πρώτη ιστοσελίδα: Βρισκόταν αποθηκευμένη σε δύο υπολογιστές NeXT

 Η πρώτη ιστοσελίδα περιείχε λίγες γραμμές κειμένου και αρκετούς υπερσυνδέσμους 
(Πηγή: CERN)

Η πρωτοβουλία σίγουρα θα απασχολήσει τους αρχαιολόγους του μέλλοντος: Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την επινόηση του Παγκόσμιου Ιστού, το CERN ξεκινά πρόγραμμα για την αναδημιουργία της πρώτης σελίδας του Διαδικτύου, η οποία μάλιστα θα τρέχει στον αρχικό εξοπλισμό. Η προσπάθεια ξεκινά με ευκαιρία τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή του ιστορικού εγγράφου με το οποίο οι υπεύθυνοι του CERN αποποιήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, ο οποίος έκτοτε ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα...
To Διαδίκτυο πιστεύεται ευρέως ότι προέκυψε από το δίκτυο Arpanet του αμερικανικού στρατού, ωστόσο ο Παγκόσμιος Ιστός ήταν εφεύρεση του σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, τότε ερευνητή του CERN. Η πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία του Διαδικτύου, της οποίας το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο εδώ, λειτουργούσε στη διεύθυνση info.cern.ch. Βρισκόταν αποθηκευμένη σε δύο υπολογιστές NeXT, τους οποίους παρήγαγε τη διετία 1988-1990 η ομώνυμη εταιρεία του Στιβ Τζομπς, ο οποίος είχε τότε εκδιωχθεί από την Apple.

Στόχος της νέας προσπάθειας είναι να βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν πώς ο Παγκόσμιος Ιστός άλλαξε τον κόσμο.

«Θέλω να μπορούν να παιδιά μου να καταλάβουν τη σημασία εκείνης της χρονικής στιγμής. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι πλέον πανταχού παρόν και θεωρείται εντελώς συνηθισμένος, Είναι επομένως εύκολο να αποτύχει κανείς να διακρίνει πόσο ριζικά έχει αλλάξει από τότε» σχολίασε στο BBC ο Νταν Νόις της ομάδας Επικοινωνίας του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.

Σε ένα ερμάριο που βρίσκεται λίγο έξω από το γραφείο του Νόις εκτίθεται σήμερα ένας από τους δύο υπολογιστές NeXT που εξυπηρετούσαν την πρώτη διαδικτυακή διεύθυνση. Θα χρειαστεί πάντως αρκετή προσπάθεια μέχρι να ξαναλειτουργήσουν τα ιστορικά μηχανήματα και το αρχικό λογισμικό.
www.tovima.gr