Σε ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως υπολογίζονται τα υγρά απόβλητα από
τα ελληνικά ελαιοτριβεία, γνωστά και ως κατσίγαρος, τα οποία
μεταφέρονται σε λάκκους για να «στραγγίξουν», ώστε το στερεό υπόλειμμα
που θα απομείνει να οδηγηθεί στη συνέχεια στον ΧΥΤΑ. Μια διαδικασία που
επιβαρύνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς ο κατσίγαρος είναι
τοξικός για τα φυτά. Λύση στο πρόβλημα δίνει η μέθοδος που έχει
αναπτύξει ο χημικός Χάρης Γαλανάκης, με βάση την οποία ο κατσίγαρος
διαχωρίζεται στα πολύτιμα συστατικά του, για να μετατραπεί σε εμπορικά
αξιοποιήσιμη «πρώτη ύλη». «Από τα πιο χρήσιμα συστατικά που
απομονώνονται είναι ένα μείγμα πολυφαινολών, χημικών ενώσεων που έχουν
αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό», σημειώνει ο 32χρονος
ερευνητής...
Η έρευνα ξεκίνησε το 2008, στο πλαίσιο του διδακτορικού που ξεκίνησε
τότε ο κ. Γαλανάκης στο Πολυτεχνείο Χανίων, και συνεχίστηκε στο
πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του.
«Σήμερα, η μέθοδος έχει κατοχυρωθεί με πατέντα, ενώ, σε συνεργασία με το
ινστιτούτο καινοτομιών του πανεπιστημίου, έχουμε ιδρύσει μια εταιρεία
στη Σουηδία για την εμπορική εφαρμογή της», προσθέτει. Προς το παρόν, η
εταιρεία παράγει περιορισμένες παρτίδες από το μείγμα πολυφαινολών, με
τη διαδικασία να γίνεται κατά 50% στη χώρα μας και κατά 50% στη Σουηδία.
Το
επόμενο βήμα είναι να στηθεί μια βιομηχανική γραμμή παραγωγής. «Η
προβολή που είχε ο πρώτος διαγωνισμός με κάνει να αισιοδοξώ ότι η
συμμετοχή μας θα βοηθήσει να βρεθούν επενδυτές ή συνεργασίες με
ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, ώστε αυτό να γίνει στη χώρα μας»,
καταλήγει.
www.kathimerini.gr