ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2013



Το βράδυ της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2013, βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου, πάνω από 70 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία αλλά και μουσεία θα παραμείνουν ανοικτά ως αργά τη νύχτα για να ξαναζήσουν οι επισκέπτες τους στιγμές που σίγουρα μένουν αξέχαστες. Το αποδεικνύει και η επιτυχία του θεσμού που ξεκίνησε πριν από χρόνια, στην οποία συνέβαλε και η πραγματοποίηση αυτή τη βραδιά και μιας σειράς μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων με βασικό χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητά τους...
«Παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε, θέλουμε να προσφέρουμε μια βραδιά χαράς κοντά στα μνημεία. Θεωρούμε, ότι οι εκδηλώσεις της πανσελήνου πρέπει να υλοποιηθούν και φέτος για να πραγματοποιηθεί αυτή η επαφή με τα αρχαία υπό το αυγουστιάτικο φεγγάρι» δήλωσε η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζοντας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την πρόταση του ΥΠΠΟ. Τα μέλη του ΚΑΣ την υιοθέτησαν και ήδη άρχισε η προετοιμασία των εκδηλώσεων στους χώρους που θα υποδεχθούν τους νυκτερινούς επισκέπτες τους. Λεπτομέρειες δεν έγιναν ακόμη γνωστές για όσα θα δουν και θα ακούσουν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όμως, ήδη ανακοινώθηκε ότι το μουσείο της Ακρόπολης θα μείνει ανοικτό ως τα μεσάνυχτα με την ορχήστρα του Ναυτικού να ερμηνεύει έργα ελληνικής και ξένης μουσικής. Ακόμη, συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Λόφο του Φιλοπάππου στην Αθήνα και στην Ελευσίνα, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους των  Κυκλάδων η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Στις 22:00 και στις 23:00 θα ακουστεί σε όλους τους χώρους και τα μουσεία, το ποίημα του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιες Μεχίας», σε απαγγελία των Andy Garcia (1996, από την ταινία του Marcos Zurinaga Muerte en Granada), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από το Νίκο Γκάτσο, από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιες Μεχίας»), Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνικά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).
Πηγή: Μακεδονία