ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Στον Άρη ξεκίνησε η ζωή;

Ο χημικός Steve Benner βασισμένος στη θεωρία της πανσπερμίας υποστηρίζει πως θα μπορούσε η πρωτόγονη ζωή να μεταφερθεί στη Γη από τον Άρη, εντός ενός μετεωρίτη.
Στο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt, στη Φλωρεντία της Ιταλίας, παρουσιάστηκε σήμερα μια νέα θεωρία για την προέλευση της ζωής στη Γη. Σύμφωνα με το χημικό Steve Benner, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζωή ίσως να μεταφέρθηκε στον πλανήτη μας από το γειτονικό μας πλανήτη Άρη. Σαν ιδέα δεν είναι καινούρια. Η θεωρία της πανσπερμίας, της πρότασης δηλαδή πως η ζωή  μεταφέρεται στο Σύμπαν με αστεροειδείς, μετεωρίτες, κομήτες και άλλα σώματα έχει προταθεί ήδη από την αρχαιότητα και τον Αναξαγόρα, πριν λάβει επιστημονική μορφή στις αρχές του 20ού αιώνα. Έκτοτε έχει απασχολήσει πολλούς γνωστούς επιστήμονες οι οποίοι την έχουν ενστερνιστεί,  όπως ο Fred Hoyle, ή ο Stephen Hawking...
RNA, o πρόγονος της ζωής
Τα νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία του δρ. Benner, είναι πως ορισμένα χημικά στοιχεία που πιστεύεται ότι ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία του πρωταρχικού RNA, όπως το βόριο, το μολυβδαίνιο και το οξυγόνο δεν υπήρχαν σε σωστές αναλογίες στη Γη. Σύμφωνα με μια θεωρία, το RNA ήταν το πρώτο μόριο που μπορούσε να αναπαράγει τον εαυτό του δημιουργώντας την πρώτη μορφή ζωής, και το DNA προέρχεται από αυτό.
Πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια όμως, δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο στη Γη ώστε να οξειδώσει το μολυβδαίνιο και το βόριο, παράγοντας το χημικό στοιχείο που χρειαζόταν το RNA. Αν και το βόριο και το μολυβδαίνιο είναι τοξικά για τη ζωή, στην οξειδωμένη τους μορφή αποτελούν καταλύτες για τη δημιουργία του RNA.
Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν όμως σε ικανοποιητικές ποσότητες στον Άρη, και θα μπορούσε η πρωτόγονη ζωή να μεταφερθεί στη Γη εντός ενός μετεωρίτη. «Τα στοιχεία δείχνουν πως είμαστε όλοι Αρειανοί. Πως η ζωή ήρθε στη Γη μέσα σε ένα βράχο», λέει ο Benner.
Επίσης, σύμφωνα με τον ερευνητή, η Γη ήταν τότε πολύ υγρή για την παραγωγή RNA. «Το RNA είναι πολύ πολύπλοκο, εντός του νερού θα διαλυόταν. Αυτό που χρειάζεται για την παραγωγή του είναι μια έρημος, που να περιέχει  τα σωστά στοιχεία».
Ανοιχτό το πρόβλημα της προέλευσης της ζωής στη Γη
Προς το παρόν, οι ενδείξεις αυτές αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα για την προέλευση τη ζωής στη Γη. Αυτό που υποστηρίζει ο Benner είναι πως αν η ζωή προέρχεται από το RNA, τότε δε ξεκίνησε στον πλανήτη μας. Αν η ιδέα του είναι αληθής, θα πρέπει τουλάχιστον να βρεθούν στοιχεία στον Άρη που να αποδεικνύουν πως κάποτε στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ζωή.
Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη σταλεί διαστημικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, όπως το Curiosity της NASA, ενώ στα επόμενα χρόνια πρόκειται να σταλούν κι άλλες, όπως το ευρωπαϊκό ExoMars.
www.naftemporiki.gr