Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, εάν ο κινητήρας αερίου/ντίζελ συνδυαστεί με τις δυνατότητες ενός κινητήρα ηλεκτροκίνητου που υπάγεται στο «αντίπαλον δέος», θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ένα υβριδικό όχημα εξαιρετικά οικονομικού χαρακτήρα
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θεωρείται από πολλούς πως θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των μετακινήσεων στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο, αναπτύσσονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις για τεχνολογίες που επιτρέπουν μετακινήσεις με οικονομία καυσίμου: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας νέος κινητήρας ο οποίος συνδυάζει φυσικό αέριο και ντίζελ, ο οποίος αναπτύσσεται από ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη...
Σε θεωρητικό επίπεδο, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, «απειλώντας» άμεσα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και θεσπίζοντας νέα στάνταρ οικονομίας καυσίμου. Ή, αλλιώς, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Οντέρ, επιστήμονα του Ινστιτούτου, τα νέα σχέδια αυτού του είδους θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία «γέφυρα»- μεταβατικό στάδιο μέχρι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να είναι διαθέσιμα σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Όσον αφορά το κόστος της εν λόγω τεχνολογίας, εκτιμάται πως θα αύξανε το κόστος ενός «συμβατικού» αυτοκινήτου κατά 8.000 δολάρια- ωστόσο, το αντίστοιχο κόστος για την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης είναι υψηλότερο, σε πολλές περιπτώσεις.
Οι Ελβετοί ερευνητές στην ουσία τροποποίησαν έναν κινητήρα ντίζελ- ο οποίος είναι ήδη οικονομικός- έτσι ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο, κάτι που μειώνει τις εκπομπές αερίων. Για να μπορέσει ο κινητήρας να λειτουργεί ομαλά με αέριο, σε συγκεκριμένα σημεία εισάγεται και ντίζελ, το οποίο αποτελεί το 10% (ή και λιγότερο) του συνολικού καυσίμου που καίει η μηχανή. Οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο υπάρχουν ήδη, αλλά έχουν μικρότερη εμβέλεια από τα «συμβατικά» βενζινοκίνητα, ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του συγκεκριμένου κινητήρα.
Αντίστοιχες προσπάθειες ανάπτυξης κινητήρων που συνδυάζουν δύο καύσιμα (ντίζελ-βενζίνη, βενζίνη- αιθανόλη κ.α) έχουν γίνει ξανά, ενώ ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει εξεταστεί και στο παρελθόν, αν και όχι για αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά, κατά τον Ρολφ Ριτζ, καθηγητή Μηχανολογίας του University of Wisconsin- Madison, το βασικό εμπόδιο είναι η ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, καθώς απαιτείται χρόνος για να συνηθίσει στην ιδέα της χρήσης δύο ειδών καυσίμων.
www.naftemporiki.gr