ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Μην πετάτε τα μολύβια, φυτέψτε τα!» είναι το σλόγκαν φοιτητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)

Φυτέψτε το μολύβι όταν μικρύνει πολύ για χρήση, λένε οι ευρηματικοί φοιτητές του ΜΙΤ
Ουάσινγκτον 
«Μην πετάτε τα μολύβια, φυτέψτε τα!» είναι το σλόγκαν φοιτητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με αφορμή τη δημιουργία του Sprout. Πρόκειται για ένα οικολογικό μολύβι φτιαγμένο από ξύλο κέδρου, το οποίο στο κέντρο του έχει γραφίτη και άργιλο. Στο πίσω μέρος του μολυβιού, οι ευρηματικοί νέοι τοποθέτησαν μια κάψουλα με σπόρους. Όταν λοιπόν, εκείνο μικρύνει από το ξύσιμο τόσο ώστε να πάψει να χρησιμοποιείται ως γραφική ύλη, ο χρήστης μπορεί πολύ απλά να το... φυτέψει σε χώμα, απολαμβάνοντας φρέσκα βότανα, λαχανικά ή ακόμα και λουλούδια...
Το μολύβι που θέλει να γίνει φυτό όταν μεγαλώσει…
Κατά το πότισμα, το πίσω μέρος του τοποθετημένου ανάποδα μολυβιού λιώνει, απελευθερώνοντας τους σπόρους που αρχίζουν να αναπτύσσονται με τη σειρά τους. Οι πρώτοι βλαστοί, υποστηρίζουν οι ίδιοι, κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Όσο ο χρήστης χρησιμοποιεί το Sprout ως μολύβι, θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην βρέξει το πίσω μέρος του ή το βάλει στο στόμα κατά λάθος, καθώς το υλικό που περικλείει τους σπόρους θα αρχίσει να διαλύεται.
Ανάμεσα στις 20 διαθέσιμες ποικιλίες… μολυβιού, που έχουν οραματιστεί οι δημιουργοί του Sprout, συγκαταλέγονται η μέντα, η τομάτα, οι πιπεριές, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο κατιφές και η καλέντουλα.
Οι φοιτητές που δημιούργησαν το μολύβι που… θέλει να γίνει φυτό όταν μεγαλώσει, έφτιαξαν την εταιρεία Democratech. Προς αναζήτηση κεφαλαίου για την υλοποίηση της ιδέας τους, κατέληξαν στην ιστοσελίδα Kickstarter, όπου και πέτυχαν τους οικονομικούς τους στόχους. Πλέον, τα «ζωντανά» μολύβια πωλούνται μέσω Διαδικτύου υπό μορφή κουτιών των οκτώ (λουλουδιών ή βοτάνων) προς περίπου 20 δολάρια (δηλαδή 15 ευρώ).
 www.tovima.gr