ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Υδρογόνο από αιολική ενέργεια στο δίκτυο φυσικού αερίου

Όπως αναφέρει η E.On, η μονάδα χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια και εξοπλισμό ηλεκτρόλυσης για να μετατρέψει το νερό σε υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του διοχετεύεται στο υπάρχον τοπικό σύστημα φυσικού αερίου.
Δύο μήνες μετά από τις πρώτες δοκιμές, υδρογόνο από αιολική ενέργεια διοχετεύθηκε για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα στο δίκτυο φυσικού αερίου της Γερμανίας. Η μονάδα ισχύος 2MW, στο Φάλκεναγκεν της ανατολικής Γερμανίας, εγκαινιάστηκε παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αξιωματούχων από το κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Σύμφωνα με την E.On, που την διαχειρίζεται από κοινού με τη Swissgas AG,  κάθε ώρα διοχετεύονται στο δίκτυο έως και 360 κυβικά μέτρα υδρογόνου...
Όπως αναφέρει η E.On, η μονάδα χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια και εξοπλισμό ηλεκτρόλυσης για να μετατρέψει το νερό σε υδρογόνο, το οποίο με τη σειρά του διοχετεύεται στο υπάρχον τοπικό σύστημα φυσικού αερίου. Ως συστατικό του «κοκτέιλ» φυσικού αερίου, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, π.χ. τη θέρμανση χώρων, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή σε βιομηχανικές διεργασίες.
Η μονάδα, ωστόσο, λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και ως εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης αιολικής ενέργειας, αφού αξιοποιείται διαρκώς αντικαθιστώντας ένα ορυκτό καύσιμο, αντί να χρειάζεται π.χ. οι ανεμογεννήτριες να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν η ζήτηση είναι χαμηλή ή να διοχετεύεται σε ακριβές μπαταρίες ή να πρέπει να μεταφερθεί αλλού για να πωληθεί.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη μεταμόρφωση του ενεργειακού συστήματος της Γερμανίας είναι η εξεύρεση τρόπων ενσωμάτωσης του αυξανόμενου μεριδίου διακοπτόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα παραμείνει σταθερό και ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει να έχει την ενέργεια που χρειάζεται, δεν θα πρέπει απλώς να εξαπλώσουμε με ταχείς ρυθμούς τα ενεργειακά μας δίκτυα. Χρειαζόμαστε επίσης καινοτόμες λύσεις, όπως αυτή η μονάδα στο Φάλκεναγκεν.»
www.naftemporiki.gr