ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το επόμενο «λιμάνι» του Voyager: Το σκάφος κατευθύνεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης

Νέα Υόρκη 
Εδώ και λίγες εβδομάδες το διαστημικό σκάφος Voyager 1 ταξιδεύει στο διαστρικό κενό έχοντας εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τα στελέχη της αποστολής το σκάφος έχει καύσιμα και τεχνική δυνατότητα να συνεχίσει την εξερεύνηση του Διαστήματος μέχρι το 2025. Με βάση την πορεία που ακολουθεί αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το Voyager 1 θα φτάσει τελικά σε απόσταση 1,5 έτους φωτός από ένα άστρο της Καμηλοπάρδαλης, ενός αστερισμού που είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο...

Οι εξωγήινοι
Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το σκάφος δεν μπορούν, τουλάχιστον ακόμη, να προσδιορίσουν ποιό από τα άστρα της Καμηλοπάρδαλης είναι πιθανό να επισκεφτεί. Ευχής έργο για τους επιστήμονες θα είναι το σκάφος να προλάβει εντός των χρονικών ορίων της ζωής του να πλησιάσει κάποιο άστρο και να καταφέρει να στείλει κάποια δεδομένα. Αν μάλιστα το άστρο διαθέτει και πλανήτες ακόμη καλύτερα. 
«Κανείς δεν ξέρει αν το άστρο που θα επισκεφτεί το Voyager 1 θα διαθέτει πλανήτες και, αν υπάρχουν πλανήτες. αν θα ζουν εκεί εξωγήινοι. Αν όμως υπάρχουν εξωγήινοι μπορεί να το εντοπίσουν και να καταφέρουν να το πάρουν στην κατοχή τους» αναφέρει ο διακεκριμένος έλληνας επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που συμμετείχε στην κατασκευή των δύο δίδυμων σκαφών Voyager στη δεκαετία του 1970 και συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να αποτελεί μέλος της αποστολής.
www.tovima.gr