ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί δύο άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά το ίδιο άρωμα: Μελέτη δείχνει ότι το 30% των οσφρητικών υποδοχέων της μύτης είναι διαφορετικό μεταξύ δύο ατόμων


Είναι ένα από τα διαχρονικά δυσεπίλυτα προβλήματα που όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε αντιμετωπίσει. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εξασφαλίσουμε ότι ένα άρωμα που θα αγοράσουμε για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο θα του αρέσει; Ερευνητές στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση - η οποία όμως, πρέπει να σημειωθεί, δεν κάνει την επιλογή του... μυρωδάτου δώρου ευκολότερη στην πράξη. Ολοι μας πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πώς μυρίζουν ορισμένα πράγματα - όπως ένα άρωμα, ένα τυρί ή ένα κρασί. Ωστόσο επιστήμονες από το Monell Chemical Senses Centre στη Φιλαδέλφεια τονίζουν πως αυτό είναι άκρως σχετικό αφού ένα άρωμα, για παράδειγμα, μπορεί να μυρίζει εντελώς διαφορετικά στον καθένα μας...

Σύμφωνα με δημοσίευση των ερευνητών στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», το 30% των υποδοχέων της όσφρησης στη μύτη διαφέρει μεταξύ δύο ανθρώπων. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο αν κάποιος αναλογιστεί ότι ένας και μόνο υποδοχέας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τις οσμές.


Διαφορετικό το 30% των οσφρητικών υποδοχέων μεταξύ δύο ατόμων
Ο δρ Τζόελ Μέινλαντ, μοριακός βιολόγος στο Monell Chemical Senses Centre, ανέφερε:«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τι μυρίζω εγώ και τι ένας άλλος άνθρωπος. Μάλιστα το μέγεθος αυτής της διαφοράς μάς εξέπληξε καθώς από τη μελέτη φάνηκε ότι περίπου το 30% των υποδοχέων της όσφρησης είναι διαφορετικό μεταξύ δύο τυχαίων ατόμων».


Η ανθρώπινη μύτη διαθέτει 400 διαφορετικούς οσφρητικούς υποδοχείς και η ομάδα του δρος Μέινλαντ ανακάλυψε ότι η αλλαγή ενός και μόνο από αυτούς μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίον κάποιος αντιλαμβάνεται μια μυρωδιά.


Σύμφωνα με τον ερευνητή, «το μοτίβο ενεργοποίησης των 400 αυτών υποδοχέων κωδικοποιεί τόσο την ένταση μιας οσμής όσο και την ποιότητά της -  για παράδειγμα, αν κάτι μυρίζει σαν βανίλια ή σαν καπνό - και αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές οι οποίες αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε μυρίζουμε γύρω μας».


Το σανδαλόξυλο και τα ούρα
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλλαγή ενός και μόνο υποδοχέα έκανε κάποια άτομα να μυρίζουν έναν συγκεκριμένο τύπο στεροειδούς ως (άκρως ευχάριστο) σανδαλόξυλο ενώ κάποια άλλα ως (άκρως δυσάρεστα) ούρα. «Η διαφορά ήταν τεράστια. Ενα άτομο μπορεί να έβρισκε μια μυρωδιά ως ήπια και ευχάριστη και με την αλλαγή ενός και μόνο υποδοχέα ένα δεύτερο άτομο μπορεί να έβρισκε αυτή τη μυρωδιά πολύ έντονη, σαν να μύριζε ούρα»ανέφερε ο δρ Μέινλαντ.


Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές κλωνοποίησαν 511 οσφρητικούς υποδοχείς και τους «ενσωμάτωσαν» σε κύτταρα στο εργαστήριο. Στη συνέχεια μέτρησαν πώς ο κάθε υποδοχέας αποκρινόταν σε μια γκάμα 73 διαφορετικών οσμών. Από τη διαδικασία της ανάλυσης ταυτοποιήθηκαν 28 διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους η κάθε ομάδα υποδοχέων αποκρινόταν σε διαφορετικές οσμές.


Με χρήση μαθηματικών μοντέλων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 140 από τους 400 οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης - ποσοστό της τάξεως του 30% - είναι διαφορετικοί μεταξύ δύο ανθρώπων.


Προς δημιουργία συγκεκριμένων οσμών
Σύμφωνα με τον δρα Μέινλαντ, τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν τους επιστήμονες στη δημιουργία συγκεκριμένων οσμών: «Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να βρούμε πώς οι υποδοχείς κωδικοποιούν για την παραγωγή μορίων της οσμής με τόσο αναλυτικό τρόπο ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε όποια μυρωδιά θελήσουμε παρεμβαίνοντας απευθείας στους υποδοχείς της όσφρησης».



Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 12 Δεκεμβρίου 2013
www.tovima.gr