ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Drag & drop με… τα μάτια! Σύστημα επιτρέπει το «σύρσιμο» και το «ρίξιμο» αρχείων από μια συσκευή σε άλλη με ένα βλέμμα

Ο,τι κοιτάζεις παίρνεις...
Λονδίνο 
Ξεχάστε το mouse και ανοίξτε τα… μάτια σας! Ο λόγος για το σύστημα EyeDrop, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να επιλέγει και να μεταφέρει το επιθυμητό αρχείο από τον υπολογιστή του, στην ταμπλέτα ή στο smartphone του με ένα βλέμμα. Το EyeDrop λειτουργεί με τη βοήθεια ενός αισθητήρα που φοριέται στο κεφάλι και παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πού κοιτάζει ο χρήστης κάθε φορά...
Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί απλούστατα να κοιτάζει ένα αντικείμενο, π.χ. μια φωτογραφία, στο desktop του και πατώντας ένα πλήκτρο από το πληκτρολόγιο να το επιλέξει. Στη συνέχεια, μπορεί πραγματοποιήσει drag & drop του επιλεγμένου αρχείου, μεταφέροντας το βλέμμα του από την οθόνη του υπολογιστή του στην οθόνη της ταμπλέτας ή του smartphone του, αρκεί οι συσκευές να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους μέσω Wi-Fi.
«Η ομορφιά ως προς την εκμετάλλευση του βλέμματος για την εκτέλεση της συγκεκριμένης λειτουργίας, εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα μάτια μας εστιάζουν φυσικά επάνω σε αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν» αναφέρει ο Τζέισον Τέρνερ από την ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, στη Βρετανία, που ανέπτυξε τη νέα τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το EyeDrop θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, για τη μεταφορά φωτογραφιών ή ενός διαδραστικού χάρτη ή ακόμα και μεμονωμένων πληροφοριών από μια κοινόχρηστη οθόνη, στην οθόνη π.χ. του smartphone.
www.tovima.gr