ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Νέα παυσίπονα από το δηλητήριο του σκορπιού

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον τη χημική σύνθεση του δηλητηρίου που υπάρχει σε πέντε είδη σκορπιών, γεγονός που αλλάζει ριζικά την κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο αυτό έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες.
Καινούργια παυσίπονα που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι αυτά που υπάρχουν σήμερα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις ουσίες που υπάρχουν στο δηλητήριο κάποιων ειδών σκορπιού. Σύμφωνα με επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ, υπάρχουν πολλά είδη σκορπιού που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, ωστόσο στο δηλητήριό τους υπάρχουν ουσίες με εκπληκτικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του πόνου...
Όπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Bryan Fry, το τσίμπημα των σκορπιών που υπάρχουν στην Αυστραλία συνήθως δεν προκαλεί θάνατο, αλλά έντονο μούδιασμα. Το δηλητήριο αυτών ακριβώς των ειδών είναι σημαντική πηγή ουσιών για την  ανάπτυξη νέων παυσίπονων, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον τη χημική σύνθεση του δηλητηρίου που υπάρχει σε πέντε είδη σκορπιών, γεγονός που αλλάζει ριζικά την κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο αυτό έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες.
«Έχουμε ανακαλύψει μια τεράστια σειρά από συστατικά που δεν τα είχαμε συναντήσει ξανά μέχρι σήμερα», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Fry. «Ανάμεσά τους πιστεύουμε ότι θα βρούμε αλληλουχίες που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον πόνο».
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να επιλέξουν έναν αριθμό αλληλουχιών από κάθε ομάδα και να τον χρησιμοποιήσουν σε μια σειρά ερευνών, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς αλληλεπιδρούν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Toxins.
www.naftemporiki.gr