Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοπτρα εστιάζουν τη λιακάδα σε πανύψηλους πύργους με γεννήτριες (Πηγή: Iivanpahsolar.com)
Λας Βέγκας, Καλιφόρνια
Σε λειτουργία τέθηκε ο μεγαλύτερος ηλιοθερμικός σταθμός του κόσμου, μια εγκατάσταση των 2,2 δισ. δολαρίων στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες κάτοπτρα εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε πανύψηλους πύργους. Ο σταθμός του Ιβάνπα είναι ο πρώτος του είδους του στην Καλιφόρνια αλλά δεν αποκλείεται να είναι και ο τελευταίος, εν μέρει επειδή η ακραία θερμοκρασία φαίνεται ότι σκοτώνει πουλιά. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του νέου ηλιακού πάρκου στην έρημο του Λας Βέγκας, τις εταιρείες NRG, Google και BrightSource, ο σταθμός του Ιβάνπα θα προσφέρει μέγιστη ονομαστική ισχύ 392 Megawatt, αρκετή για να καλύπτει τις ανάγκες 140.000 νοικοκυριών...
Σε αντίθεση με άλλα ηλιακά πάρκα που βασίζονται σε φωτοβολταϊκά πάνελ, η εγκατάσταση του Ιβάνπα ακολουθεί τη λεγόμενη ηλιοθερμική προσέγγιση: σχεδόν 350.000 τηλεχειριζόμενοι καθρέπτες, ο καθένας σε μέγεθος γκαραζόπορτας, ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και την εστιάζουν πάνω σε τρεις πύργους με ύψος 229 μέτρα, όσο ένας ουρανοξύστης 69 ορόφων.
Στις κορυφές των πύργων υπάρχουν λέβητες που θερμαίνονται σε ακραίες θερμοκρασίες, βράζουν νερό και παράγουν ατμό που κινεί τελικά τις γεννήτριες.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ο σταθμός του Ιβάνπα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην «πράσινη» πολιτεία της Καλιφόρνια, χάρη και στις φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι το 2016.
Υπάρχουν όμως επιφυλάξεις: η εγκατάσταση του Ιβάνπα κόστισε τέσσερις φορές περισσότερο από έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με φυσικό αέριο, και το ρεύμα που παράγει κοστίζει τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο. Επιπλέον, καταλαμβάνει έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Και ένα δυνητικά σημαντικότερο πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια στη διάρκεια των διετών δοκιμών: Η κοινοπραξία παραδέχεται ότι έχει καταγράψει περιστατικά γερακιών και άλλων πτηνών που βρίσκονται νεκρά και με καψαλισμένα φτερά και πρέπει να σκοτώθηκαν πετώντας κοντά στους πύργους, όπου η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 500 βαθμούς Κελσίου.
Οι ρυθμιστικές αρχές, προσθέτει η Wall Street Journal, περίμεναν μερικούς θανάτους πτηνών, όχι όμως τόσους πολλούς και μάλιστα στη φάση των δοκιμών.
Μάλιστα οι βιολόγοι της Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την υλοποίηση ενός δεύτερου ηλιακού σταθμού της BirightSource στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία έχει εξάλλου εγκαταλείψει τα σχέδιά της για έναν τρίτο και έναν τέταρτο σταθμό στην ίδια πολιτεία.
«Με τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει, είναι μακράν πρόωρο να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε πτηνά και άλλα είδη» δήλωσε εκπρόσωπος της NRG, μέλος της κοινοπραξία.
Η επόμενη διετία θα δείξει αν ο σταθμός του Ιβάνπα προκαλεί σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον. Το μέλλον της ηλιοθερμικής τεχνολογίας θα κριθεί με βάση αυτόν τον παράγοντα και κυρίως με βάση το κόστος: τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ πέφτουν και πέφτουν, οπότε αυτή η προσέγγιση ίσως αποδειχθεί πιο αποδοτική.
Newsroom ΔΟΛ,
www.in.gr