ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«Τηλεχειριζόμενο», interactive ενυδρείο από έλληνες ερευνητές


Ένα ενυδρείο το οποίο ο χρήστης μπορεί να δει και να  «χειριστεί» εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο, ταΐζοντας τα ψάρια του και αλληλεπιδρώντας μαζί τους, δημιούργησαν έλληνες ερευνητές του Mindworks Innovation Lab. «Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να ταΐσετε τα ψάρια που έχετε στο ενυδρείο του σπιτιού σας,  ενώ είστε ακόμα στο γραφείο, τότε ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το Aquard.io: το πρώτο interactive ενυδρείο στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση από παντού» αναφέρει η εταιρεία...
Τo Aquard.io, το οποίο βρίσκεται στα γραφεία του εργαστηρίου, είναι βασισμένο στη φιλοσοφία του «Internet of Things» και στην τεχνολογία του Arduino και αποτελεί το πρώτο live interactive ενυδρείο στο Internet, επιτρέποντας στους χρήστες  να παρακολουθούν από τον υπολογιστή τους (οπουδήποτε στον κόσμο) σε πραγματικό χρόνο το τι συμβαίνει σε αυτό, επιλέγοντας μεταξύ τριών διαφορετικών γωνιών λήψης, να ταΐζουν στα ψάρια και να «παίζουν», δημιουργώντας φυσαλίδες στα νερά του.
Όπως δήλωσε ο Μάριος Θεοτοκάς, επικεφαλής του Mindworks Innovation Lab, «με το Aquard.io θελήσαμε να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τα ψάρια και την τεχνολογία με τις άπειρες δυνατότητες που παρέχει το Internet. Φέρνουμε το “Internet of Things” στην καθημερινότητά μας δημιουργώντας κάτι διασκεδαστικό και ταυτόχρονα πολύ χρήσιμο».
www.naftemporiki.gr