Πεκίνο
Το Yutu, το πρώτο ρομπότ που έστειλε η Κίνα στη Σελήνη για να την εξερευνήσει, στα τέλη Ιανουαρίου τέθηκε σε κατάσταση αναμονής μέχρι να περάσει η λεγόμενη σεληνιακή νύχτα. Μια περίοδος διάρκειας δύο εβδομάδων όπου η θερμοκρασία πέφτει στους – 180 βαθμούς Κελσίου. Στις αρχές της εβδομάδες έγινε προσπάθεια το ρομπότ να «ξυπνήσει» αλλά σύμφωνα με τους επιτελείς της αποστολής αυτό δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα την Τρίτη υπήρξαν επίσημες διαρροές από την κινεζική κυβέρνηση ότι το ρομπότ είναι… νεκρό. Ομως την Πέμπτη ο επικεφαλής της αποστολής ανακοίνωσε ότι το ρομπότ εμφάνισε ίχνη ζωής. «Το Yutu ξύπνησε. Μας έστειλε σήματα. Υπάρχουν όμως σημαντικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί» δήλωσε ο Πέι Ζάογιου...
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας δεν διευκρίνισε τη φύση του προβλήματος, ωστόσο ερασιτέχνες που παρακολουθούν την αποστολή εικάζουν ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε το δίπλωμα ενός ηλιακού συλλέκτη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος ορισμένα όργανα. Δεδομένου ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δεν προσφέρουν ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας, οι μηχανικοί της αποστολής έπρεπε να περιμένουν την ανατολή.
Η σεληνιακή σκόνη αποτελείται από αιχμηρούς κόκκους που σχηματίστηκαν στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών και των συνεχών κύκλων συστολής-διαστολής καθώς η θερμοκρασία αυξομειώνεται. Σκόνη που φορτίστηκε με στατικό ηλεκτρισμό λόγω του βομβαρδισμού ηλιακών σωματιδίων είχε εισχωρήσει στις στολές των αστροναυτών των αποστολών Apollo και προκάλεσε υπερθέρμανση στο όχημά τους.
www.tovima.gr