ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ανάπτυξη στη Γυάρο με άξονα την προστασία του φυσικού πλούτου


Ενα νησάκι απομονωμένο μεσοπέλαγα, που το όνομά του είναι συνώνυμο ενός τόπου εξορίας και μαρτυρίου, βρίσκεται εδώ και ένα έτος στο «μικροσκόπιο» περιβαλλοντικών οργανώσεων, ερευνητών και φορέων των Κυκλάδων. Η Γυάρος θα μετατραπεί μέσα στην επόμενη τριετία στο κέντρο του τρίτου θαλάσσιου πάρκου της χώρας (μετά τη Ζάκυνθο και τις Βόρειες Σποράδες), καθώς λόγω της πολυετούς απομόνωσής της έχει μετατραπεί σε έναν παράδεισο για τη φώκια Monachus Monachus και για πολλά σπάνια είδη πουλιών. Αυτό που αναζητείται σε μια περιοχή... χωρίς οικιστικές πιέσεις είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στην ιστορική/πολιτιστική διάσταση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη κάποιων πολύ ήπιων δραστηριοτήτων...
Το πρόγραμμα LIFE στη Γυάρο, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ξεκίνησε το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2017. Εχει συντονιστή το WWF Ελλάς και εταίρους το ΥΠΕΚΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη MOm και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. «Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλαπλοί. Κατ’ αρχάς, να προστατευθεί η χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Γυάρου», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Κοτομάτας, συντονιστής του προγράμματος. «Επιθυμία όλων των εταίρων είναι να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει και να προστατευθεί μια θαλάσσια περιοχή».
Μονάχους μονάχους
Οντας τόπος εξορίας για διάφορα διαστήματα από το 1949 έως το 1974 και με την πρόσβαση απαγορευμένη για πολλά χρόνια, η Γυάρος παρέμεινε ουσιαστικά ανέπαφη. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη των ερευνητών ήταν ο μεγάλος πληθυσμός της απειλούμενης φώκιας Mοnachus Mοnachus. «Καταγράψαμε περίπου 5060 ενήλικα ζώα, όταν όλος ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα είναι 300 άτομα», εξηγεί ο κ. Βαγγέλης Παράβας, διευθυντής της MOm. «Μάλιστα συμβαίνει κάτι μοναδικό στη Μεσόγειο: οι φώκιες εμφανίζουν αρχέγονη συμπεριφορά, δηλαδή χρησιμοποιούν ανοιχτές παραλίες για να δημιουργήσουν αποικίες. Σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι από το 1974 έως το 2002 ένα τμήμα της θαλάσσιας περιοχής στη Γυάρο χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο βολής του Ναυτικού, οπότε η περιοχή έμεινε εντελώς κλειστή για τους ανθρώπους. Επίσης, από το 1979 έως σήμερα η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 3 μιλίων από το νησί, μέτρο στο οποίο συναινούν και οι αλιείς των γύρω νησιών».
Εκτός από την αποικία της απειλούμενης φώκιας, τα πρώτα ευρήματα των ερευνητών είναι πολύ ενδιαφέροντα. «Πρόσφατα, μαζί με την Ορνιθολογική Εταιρεία καταγράψαμε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες μύχων στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θαλασσοπούλι που δεν γνωρίζαμε ότι ζούσε στην περιοχή. Και το οποίο προστίθεται σε μια πλειάδα σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, η αετογερακίνα, η γερακίνα, το βραχοκιρκίνεζο και ο μαυροπετρίτης, αυξάνοντας την ορνιθολογική αξία της Γυάρου», λέει ο κ. Κοτομάτας. «Παράλληλα, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης καταγράφουμε το χερσαίο περιβάλλον του νησιού. Τέλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών χαρτογραφήσαμε τη θαλάσσια περιοχή της Natura, οπότε έχουμε πλέον μια πολύ καλή εικόνα του φυσικού πλούτου της περιοχής».
Θέσπιση μέτρων
Η διαφορά με ανάλογα εγχειρήματα στο παρελθόν είναι ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά και τη θέσπιση μέτρων για την προστασία τους και την εφαρμογή τους – γι’ αυτό άλλωστε θα διαρκέσει έως το 2017. «Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει πολύ εκτεταμένη διαβούλευση σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει στη Γυάρο», λέει ο κ. Παράβας. «Είναι δημόσια γη, το νησί είναι χαρακτηρισμένο ιστορικός τόπος και έχει μια φοβερή ποικιλία ζωής. Πρέπει λοιπόν μέσα από πολλή συζήτηση και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και σε κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επιτραπούν».
«Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε καταδυτικές διαδρομές, ώστε να δώσουμε στη γύρω περιοχή ένα κίνητρο να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο στη Γυάρο», λέει ο κ. Κοτομάτας. «Θα δημιουργήσουμε αγκυροβόλια γιατί ο ελλιμενισμός είναι δύσκολος. Και θα στηθεί ένα σύστημα επιτήρησης, ώστε σε συνεργασία με το Λιμενικό να τηρηθούν οι κανόνες για την περιοχή. Η Γυάρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοντέλο για μια διαφορετική ανάπτυξη»
www.kathimerini.gr