ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Την Τετάρτη η ιστορική απόπειρα προσεδάφισης σε κομήτη

H περιοχή προσεδάφισης είναι ανώμαλη, με γκρεμούς και χαράδρες (Πηγή: ESA)
Ντάρμσταντ 
Πυρετός στο κέντρο ελέγχου της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ESA, μία μέρα πριν από την ιστορική απόπειρα της αποστολής Rosetta να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P. Γύρω στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, οι μηχανικοί θα γνωρίζουν αν η συσκευή Philae κατάφερε να στερεωθεί στη σαθρή επιφάνεια, ή αν χάθηκε τελικά στο Διάστημα. Το Rosetta, το πρώτο σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο, έφτασε τον Αύγουστο στο στόχο του και κινείται τώρα περίπου 30 χιλιόμετρα από τον 67P, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «βουνό από πάγο». Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου το Rosetta θα απελευθερώσει τη συσκευή Philae, η οποία θα προσπαθήσει να συγκρατηθεί στον κομήτη με βίδες και καμάκια...
Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 08.00 ώρα Ελλάδας, όταν το Rosetta θα ενεργοποιήσει τον προωστήρα του για να κάνει στοφή, να επιταχύνει προς τον κομήτη και να απελευθερώσει το Philae γύρω στις 08.35.

Αμέσως μόλις λάβουν το σήμα του σκάφους που θα ενημερώνει για το εάν η μανούβρα ήταν επιτυχής, οι μηχανικοί της αποστολής θα πρέπει να κρίνουν αν θα προχωρήσουν στην απελευθέρωση του Philae, ή αν θα αναβάλλουν την προσπάθεια για τις επόμενες ενδομάδες.

«Το σημείο του αποχωρισμού είναι σταθερό στο χρόνο, στο χώρο, την ταχύτητα και το ύψος. Πρέπει να φτάσουμε ακριβώς αυτό το σημείο» επισημαίνει o Άντρεα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής.

«Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν» εξηγεί.
Αν όλα πάνε καλά, το Philae θα μεταδίδει εικόνες καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Δεδομένου όμως ότι απέχει από τη Γη 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο Ντάρμσταντ περίπου μισή ώρα αργότερα.

Ακόμα όμως κι αν το Philae δεν καταφέρει να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί. Για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη και θα δει την κόμη του να μεγαλώνει από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.
www.tovima.gr