ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Q&A: Τα ζωηρά χρώματα του φθινοπώρου



Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο;

Τα δέντρα τρέφονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φωτοσύνθεση. Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, μία χημική ένωση που ονομάζεται χλωροφύλλη μετατρέπει τον συνδυασμό του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα σε γλυκόζη και οξυγόνο. Η γλυκόζη τρέφει το φυτό, ενώ το οξυγόνο τροφοδοτεί την ατμόσφαιρά μας και επιτρέπει σε εμάς να αναπνέουμε. Η χλωροφύλλη είναι επίσης χρωστική και δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα...

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα φυτά χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία ως πηγή ενέργειας, είναι λογικό ότι τα φυτά και τα δέντρα παράγουν περισσότερη χλωροφύλλη κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων καλοκαιρινών ημερών. Οσο η ημέρα μικραίνει και η παραγωγή χλωροφύλλης πέφτει, τα φύλλα παράγουν όλο και λιγότερη χλωροφύλλη, οπότε τελικά χάνεται το πράσινο χρώμα τους και ξεσκεπάζεται το πραγματικό τους χρώμα, που είναι συνήθως κίτρινο, καφέ ή κόκκινο, ανάλογα με τη χρωστική που περιέχουν.



Τα κίτρινα οφείλονται σε χρωστικές της ομάδας των καροτενοειδών, τα κόκκινα των φλαβονοειδών, ενώ τα περισσότερα καφέ στις τανίνες. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, τα σάκχαρα που είναι αποθηκευμένα μέσα στα δέντρα βοηθούν να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο ζωηρά φθινοπωρινά φυλλώματα. Τα σάκχαρα βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία δίνει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και η φωτεινότητά του εξαρτάται από την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχεται. Ως αποτέλεσμα, όσο πιο ηλιόλουστο το φθινόπωρο, τόσο πιο ζωηρά τα χρώματα.

www.kathimerini.gr