ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ένα «φωτόχαρτο» αναζητά χρήση

Το όνομά του είναι σαφές, και, τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ελληνικά, παραπέμπει άμεσα στο…Star Wars (Lightpaper (φωτόχαρτο) κατά το lightsaber (φωτόσπαθο). Ωστόσο, το Lightpaper είναι πέρα για πέρα πραγματικό και αποτελεί δημιούργημα της Rohinni, η οποία αναζητά και κάποιου είδους εξειδικευμένη χρήση για αυτό. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Fastco.Labs και του Popular Science, πρόκειται στην ουσία για…φως το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε επιφάνεια, οπουδήποτε. «Με το Lightpaper έχουμε περισσότερο μια πλατφόρμα φωτός που δεν ξέρουμε ακόμα πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί» αναφέρει σχετικά ο CMO της εταιρείας, Νικ Σμουτ. «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας φωτός»...
Στην παρούσα μορφή του, το Lightpaper κατασκευάζεται μέσω της μείξης μελάνης και μικροσκοπικών LED και της εκτύπωσής τους σε ένα αγώγιμο στρώμα. Αυτό το αντικείμενο μετά τοποθετείται ανάμεσα σε άλλα δύο στρώματα και σφραγίζεται. Οι μικροσκοπικές δίοδοι είναι μεγέθους αντίστοιχου ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου, και τυχαία διεσπαρμένες στο υλικό. Όταν περνάει ρεύμα, φωτίζονται.
Η «υπόσχεση» του λεπτού μέσου φωτός υπάρχει εδώ και καιρό, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα επιτεύγματα της τεχνολογίας OLED. Ωστόσο δεν έχει εξέλθει στην αγορά κάτι βιώσιμο, και το Lightpaper είναι κατά πολύ πιο λεπτό σε σχέση με την OLED, που είχε συνέπεια τη δραστική μείωση του πάχους των τηλεοράσεων. Επίσης, έχει χαμηλότερο κόστος και διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για την αγορά των τηλεοράσεων, καθώς θα προτιμούσε έναν τομέα όπου η τεχνολογία της θα μπορούσε να κάνει γρήγορα τη διαφορά, από πρωτοποριακά φώτα αυτοκινήτου μέχρι χρήση σε κινητά. Κατά τον Σμουτ, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε εφαρμογές.
Το Lightpaper θεωρείται πως θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά κατά τα μέσα του 2015. Ωστόσο, το καταναλωτικό κοινό μάλλον θα αργήσει να το «δει», καθώς πρωταρχικός στόχος του φαίνεται ότι θα είναι ο επαγγελματικός και βιομηχανικός τομέας.
www.naftemporiki.gr