ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Το εργαλείο που σχεδιάστηκε στη Γη και εκτυπώθηκε στο Διάστημα

Ο Μπάρι Ουίλμορ με το εκτυπωμένο κλειδί του (Φωτογραφία:NASA)
Ουάσινγκτον 
Ο Μπάρι Ουίλμορ, κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), χρειαζόταν επειγόντως ένα σωληνωτό κλειδί. Η NASA του έστειλε το σχέδιο με email και ο Ουίλμορ τύπωσε το εργαλείο επιτόπου. Το σωληνωτό κλειδί του κυβερνήτη κατασκευάστηκε από τον εκτυπωτή τριών διαστάσεων που εκτοξεύτηκε στoν ISS τον Σεπτέμβριο. Η NASA ελπίζει ότι η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αφενός θα μειώσει δραστικά τα λειτουργικά έξοδα του τροχιακού εργαστηρίου, αφετέρου θα διευκολύνει το πλήρωμα. Αν δεν υπήρχε ο εκτυπωτής 3D, ο Ουίλμορ θα έπρεπε να περιμένει για μήνες μέχρι να φτάσει το εργαλείο με επόμενη αποστολή ανεφοδιασμού...

Ο Μάικ Τσεν, ιδρυτής της εταιρείας Made In Space που ανέπτυξε τον εκτυπωτή για τη NASA, διηγήθηκε τι ακριβώς συνέβη: «Ακούσαμε τον κυβερνήτη του ISS Μπάρι Ουίλμορ να λέει στη διάρκεια σύνδεσης με τη Γη ότι χρειαζόταν ένα κλειδί. Σχεδιάσαμε ένα με λογισμικό CAD και στείλαμε το σχέδιο πιο γρήγορα από ό,τι θα πήγαινε με πύραυλο».


«Το σωληνωτό κλειδί είναι το πρώτο αντικείμενο που σχεδιάσαμε στο έδαφος και στείλαμε στο Διάστημα σε ψηφιακή μορφή. Με την εκτύπωσή του ολοκληρώνεται το πρώτο μας πείραμα -μια σειρά 21 εκτυπώσεων, οι οποίες αποτελούν τα πρώτα εργαλεία που κατασκευάζονται εκτός Γης».

www.tovima.gr