ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Το χέρι ως οθόνη αφής: «Έξυπνα χέρια» από το University of Sussex

Ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση του χεριού ως οθόνης αφής βρίσκεται ο κόσμος της τεχνολογίας, χάρη στη δουλειά επιστημόνων στη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο University of Sussex. Ειδικότερα, οι εν λόγω επιστήμονες ήταν σε θέση να «παράγουν» την αίσθηση την αφής, μέσω χρήσης υπερήχων που αποστέλλονταν μέσα από το χέρι...

Την έρευνα χρηματοδότησαν το Nokia Research Centre και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, είναι η πρώτη που επιτρέπει στους χρήστες να νιώθουν τι κάνουν όταν αλληλεπιδρούν με οθόνες οι οποίες προβάλλονται στο χέρι τους.
Αυτό λύνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας που «βλέπουν» το ανθρώπινο σώμα, και ειδικά το χέρι, ως την ιδανική «επέκταση» οθονών για τη νέα γενιά smartphones και άλλων «έξυπνων» συσκευών.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ονόματι «SkinHaptics», στέλνει αισθήσεις στην παλάμη από την άλλη πλευρά του χεριού, αφήνοντας την παλάμη έτσι ελεύθερη για να προβάλλεται σε αυτήν η οθόνη. Όπως αναφέρεται σχετικά, χρησιμοποιείται επεξεργασία «time-reversal» για την αποστολή κυμάτων υπερήχων μέσα από το χέρι. Η τεχνική αυτή λειτουργεί πρακτικά σαν τους κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού, αλλά αντίστροφα- τα κύματα γίνονται πιο στοχευμένα καθώς ταξιδεύουν στο χέρι, καταλήγοντας σε ένα ακριβές σημείο στην παλάμη.
Ο συγκεκριμένος τομέα τεχνολογικής έρευνας ονομάζεται haptics (απτική): πρόκειται για την επιστήμη της εφαρμογής της αίσθησης της αφής για την αλληλεπίδραση με υπολογιστές και τεχνολογικά μέσα. Κατά τον καθηγητή Σριράμ Σουμπραμανιάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, οι τεχνολογίες αναπόφευκτα θα πρέπει να «συναντήσουν» και άλλες αισθήσεις, καθώς εισερχόμαστε σε αυτό που αρκετοί σχεδιαστές χαρακτηρίζουν «eye-free» εποχή της τεχνολογίας. 
www.naftemporiki.gr