ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Μετά από 20 χρόνια δόθηκε πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ

Ουάσινγκτον
Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας στις ΗΠΑ ενέκρινε την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι δύο νέες μονάδες με τις οποίες θα επεκταθεί πυρηνικός σταθμός στη Τζόρτζια βασίζονται σε συστήματα παθητικής ψύξης, σχεδιασμένα να αποτρέψουν ατυχήματα σαν αυτό της Φουκουσίμα τον περασμένο Μάρτιο. Η αμερικανική κυβέρνηση πάγωσε τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες μετά το ατύχημα στο σταθμό του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, κατά την οποία ένας αντιδραστήρας υπέστη μερική τήξη του πυρήνα...
Με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται έκτοτε συνεχώς, οι 104 αντιδραστήρες των ΗΠΑ, σχεδιασμένοι τη δεκαετία του 1960 και 1970, σταδιακά αναβαθμίζονται ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν το 20% των συνολικών αναγκών.
Οι δύο νέοι αντιδραστήρες που έλαβαν το πράσινο φως θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό του Βογκτλ στην Τζότρτζια, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Πρόκειται για αντιδραστήρες πεπιεσμένου νερού «τρίτης γενιάς», τύπου AP1000, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Westinghouse και χρησιμοποιούνται ήδη στην Κίνα.
Οι αντιδραστήρες AP1000 είναι σχεδιασμένοι να παραμένουν σε ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας για περισσότερο χρόνο στην περίπτωση ατυχήματος.
Εκτός του ότι είναι εξοπλισμένοι με εφεδρικές μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας, χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης στα οποία η κυκλοφορία του νερού συνεχίζεται μόνη τους λόγω της βαρύτητας, αντί να απαιτούν εξωτερικές γεννήτριες.
Στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, τρεις αντιδραστήρες βγήκαν εκτός ελέγχου όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τις αντλίες του συστήματος ψύξης.
Σε περίπτωση ενός ανάλογου ατυχήματος, οι αντιδραστήρες AP1000 θα παρέμεναν ασφαλείς για αρκετές ημέρες, αντί για μερικές ώρες.
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας εξετάζει τώρα αιτήσεις για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων σε ακόμα 20 υφιστάμενα εργοστάσια.
Μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ισπανία πάγωσαν τα σχέδιά τους για νέους αντιδραστήρες, η Κίνα όμως δεν σταμάτησε την κατασκευή αντιδραστήρων τρίτης γενιάς.
Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη χώρα που κατασκευάζει νέες μονάδες μετά την ιαπωνική τραγωδία.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr