ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Επαναστατική εύκαμπτη μπαταρία «εμφυτεύεται» σε υφάσματα και παρέχει ενέργεια σε gadget

Λονδίνο 

Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν μια επαναστατική μπαταρία που μπορεί να ενσωματώνεται μέσα σε υφάσματα από τα οποία θα δημιουργηθούν ρούχα. Εκείνοι που θα φορούν τα ρούχα με την εμφυτευμένη μπαταρία δεν θα ανησυχούν για την αυτονομία των ηλεκτρονικών τους συσκευών αφού θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο ή το iPod τους βάζοντάς το στην τσέπη ενός τέτοιου ρούχου...
Η ρουχο-μπαταρία
Ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Μόντρεαλ «στρίμωξαν»  έναν στέρεο ηλεκτρολύτη (οξείδιο πολυαιθυλενίου) ανάμεσα σε μια κάθοδο λιθίου-φωσφορικού σιδήρου και μια άνοδο λιθίου τιτανίου. Όλα αυτά είναι θερμοπλαστικά υλικά που υπό συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας αποκτούν ελαστικότητα.
Το θερμοπλαστικό «σάντουιτς» των ερευνητών οδήγησε στη δημιουργία ενός υλικού που μοιάζει με τεχνητή δερμάτινη ύλη. Οι ερευνητές τέντωσαν το νέο υλικό τόσο ώστε να φτιάξουν λεπτές λωρίδες από αυτό τις οποίες μετά έπλεξαν μέσα βαμβακερά υφάσματα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αγώγιμα νήματα για να ενώσουν αυτά τα κομμάτια του υλικού που θα λειτουργούσαν τελικά ως μπαταρίες. Το τελικό προϊόν χρησιμοποιήθηκε για να παρέχει ενέργεια σε λαμπάκια LED. «Είναι η πρώτη 100% φορετή μπαταρία ιόντων λιθίου που δεν χρησιμοποιεί υγρούς ηλεκτρολύτες» αναφέρει ο Μαξίμ Σκορομπογκάτι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι εφαρμογές
Σύμφωνα με τους ερευνητές το υλικό αυτό με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να παρέχει εκατοντάδες βολτ κάτι που αν επαληθευθεί σημαίνει ότι το υλικό μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην παροχή ενέργειας σε συσκευές πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα συσκευές εκπομπής σήματος κινδύνου ή ακόμη και φορητούς απινιδωτές που μπορούν να σώσουν ζωές. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της έχοντας θέσει ως νέο στόχο να κάνει την τεχνολογία της αδιάβροχη ώστε να μπορούν τα ρούχα-μπαταρίες να πλένονται χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους. Σε πρώτη φάση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε αξεσουάρ όπως τσάντες, σάκους και φορητές ιατρικές συσκευές. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the Electrochemical Society.
ΒΗΜΑ SCIENCE