Λονδίνο
Σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον χυμό ή το αναψυκτικό μας και στη συνέχεια να καταβροχθίζουμε τη συσκευασία του, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ειδικοί ανέπτυξαν τα WikiCells, ένα είδος βρώσιμης σκληρής «μεμβράνης» που προέκυψε από τον συνδυασμό πολυμερούς υλικού και σωματιδίων τροφίμων. Κατάφεραν μάλιστα να κλείσουν μέσα σε αυτήν διάφορα υγρά. Συγκεκριμένα, έφτιαξαν μεμβράνη με γεύση πορτοκαλιού, τομάτας και σταφυλιού, μέσα στην οποία έκλεισαν χυμό πορτοκαλιού, σούπα γκασπάτσο και κρασί αντίστοιχα...
Μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχουν φτάσει σε επίπεδο παρασκευής μιας φιάλης που θα μπορούσε μελλοντικά να φιλοξενεί αναψυκτικά και άλλα ροφήματα, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι και σκοπεύουν σύντομα να δημιουργήσουν ένα πρότυπο βρώσιμου μπουκαλιού.
«Σε λίγο καιρό, δεν αποκλείεται να συναντούμε τα WikiCells ακόμα και σε εστιατόρια, ως γαστρονομική καινοτομία» αναφέρει ο καθηγητής Μηχανικής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επικεφαλής της προσπάθειας, δρ Ντέιβιντ Εντουαρντς.
Μέσα στα άμεσα σχέδια του ευρηματικού επιστήμονα, μάλιστα, είναι και ένα μηχάνημα το οποίο με τη βοήθεια των WikiCells θα επιτρέπει στους χρήστες – ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο – να δημιουργούν τα δικά τους μπουκάλια χωρίς πλαστικό.
«Η ιδέα πίσω από αυτό, είναι η δημιουργία μπουκαλιών με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που η φύση δημιουργεί “συσκευασίες”. Οι κάτοικοι σε χωριά της Αφρικής θα μπορούσαν να σταματήσουν να βασίζονται στα πλαστικά και να δημιουργούν δικές τους συσκευασίες» τονίζει ο ίδιος.
Ο δρ Εντουαρντς βρίσκεται πίσω και από το AeroShot, έναν «εισπνευστήρα» καφεΐνης. Η συσκευή, σε μέγεθος κραγιόν, προσφέρει στον χρήστη με κάθε εισπνοή δόση καφεΐνης, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ. Το AeroShot κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ (Μασαχουσέτη και Νέα Υόρκη) και στη Γαλλία.
ΒΗΜΑ SCIENCE