ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Φεβρουάριο του 2040 ο πιθανός…Αρμαγεδδών

Λονδίνο 
H NASA ανακοίνωσε ότι ένας αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη σε 28 χρόνια αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ο 2011 AG5 έχει διάμετρο 140 μέτρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων θα φτάσει στη διαστημική μας γειτονιά στις αρχές του 2040. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι υπάρχει μία στις 625 πιθανότητες ο αστεροειδής να πέσει στον πλανήτη μας και αν τελικά αυτό συμβεί η πτώση του θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου του 2040...
Ο απειλητικός βράχος
Με τον 2011 AG5 ασχολείται ήδη η επιτροπή δράσης για επικίνδυνα διαστημικά αντικείμενα (Action Team on near-Earth objects) που υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι ειδικοί της επιτροπής έκαναν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία του αστεροειδή και όπως έγινε γνωστό θα τον παρακολουθούν στενά μέχρι το 2016 και θα κάνουν στη συνέχεια νέες εκτιμήσεις για το πόσο επικίνδυνος είναι για τον πλανήτη μας.
Ευχή όλων είναι φυσικά ο 2011 AG5 να συνεχίσει το ταξίδι του και να μην αποτελέσει η Γη τον τελευταίο του σταθμό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο 2011 AG5 αν πέσει στη Γη μπορεί να μην προκαλέσει τη ζημιά που έκανε ο αστεροειδής που έπεσε στον πλανήτη μας πριν από 60 εκατομμύρια έτη εξαφανίζοντας τους δεινοσαύρους.  Αν όμως πέσει σε κατοικημένη περιοχή θα την ισοπεδώσει κυριολεκτικά οδηγώντας στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους είχε διάμετρο 15 χλμ.
Η αντιμετώπιση
Η είδηση για τον 2011 AG5 επανέφερε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες τις οποίες μελετούν οι διαστημικές υπηρεσίες. Μια εξ αυτών είναι η εκτόξευση ενός ειδικά σχεδιασμένου σκάφους που θα πλησιάζει έναν αστεροειδή ή κομήτη που κινείται απειλητικά προς τη Γη και θα χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να εκτρέψει το ουράνιο αντικείμενο από την πορεία του.
Αλλη ιδέα είναι η εκτόξευση ενός σκάφους που θα πλησιάζει έναν επικίνδυνο διαστημικό βράχο και θα πέφτει με δύναμη πάνω του ώστε να του αλλάζει την πορεία. Μια ακόμη ιδέα είναι η χρήση πυρηνικών όπλων που θα καταστρέφουν έναν απειλητικό αστεροειδή όμως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα αμέτρητα μικρότερα και μεγαλύτερα θραύσματα να πέφτουν τελικά στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις υπάρχουν περίπου 19 χιλιάδες «μικρομεσαία» διαστημικά αντικείμενα που κινούνται σε μια ακτίνα 200 εκατομμυρίων χλμ απο τη Γη.
 ΒΗΜΑ SCIENCE