ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Περνάει και δεν…ακουμπάει τη Γη ο 2012 DA14

Λονδίνο 

Ερευνητές που παρακολουθούν την πορεία του αστεροειδή 2012 DA14 αναφέρουν ότι θα πλησιάσει μεν κοντά στη Γη αλλά δεν θα μας απειλήσει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων ο 2012 DA14 θα περάσει σε απόσταση 24 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας στις 15 Φεβρουαρίου του 2013. Ο 2012 DA14 είναι ένας σχετικά μικρός διαστημικός βράχος μήκους 50 μέτρων. Την πορεία του παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό ομάδα αστρονόμων στο Παρατηρητήριο La Sagra Sky Survey στην Ισπανία που διαθέτει ειδικά όργανα και συστήματα παρατήρησης μικρού μεγέθους αστεροειδών και κομητών...
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο 2012 DA14 έπεφτε στη Γη θα προκαλούσε καταστροφή ανάλογη με εκείνη της μεγαλύτερης σε ισχύ πυρηνικής βόμβας που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς μια περιοχή ανάλογη με αυτή στην οποία εκτείνεται το Λονδίνο.
Η επιστημονική κοινότητα οργανώνεται ώστε να εντοπίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα μικρομεσαίοι αστεροειδείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν περί τους 500 χιλιάδες μικροί αστεροειδείς με διάμετρο μέχρι 30 μέτρα που κυκλοφορούν στη διαστημική μας γειτονιά οι οποίοι πρέπει να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν αφού δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς να αποτελέσει κάποτε πραγματική απειλή για τη Γη. 
ΒΗΜΑ SCIENCE