ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ερευνητές ήλεγξαν κεραυνούς χρησιμοποιώντας λέιζερ

Λονδίνο 

Ερευνητές στη Γαλλία ανέπτυξαν ένα σύστημα λέιζερ με το οποίο κατάφεραν να ελέγξουν κεραυνούς που είχαν δημιουργηθεί τεχνητά. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να κατευθύνουν τον κεραυνό σε σημείο που είχαν προεπιλέξει. Οι ερευνητές του εργαστηρίου εφαρμοσμένης οπτικής στο Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογιών του Παρισιού (ENSTA ParisTech) προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ελέγξουν τους κεραυνούς μέσω της χρήση λέιζερ. Στα προηγούμενα πειράματα της η ομάδα χρησιμοποίησε λέιζερ που παρήγαγαν ενέργεια τρισεκατομμυρίων watts για μερικά δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Τα λέιζερ ιόνιζαν τον αέρα αλλά δεν είχε επιτευχθεί η πρόκληση μιας ηλεκτρικής εκκένωσης...
Το κεραυνο-λέιζερ
Τον τελευταίο κύκλο πειραμάτων η ομάδα αποφάσισε να τον πραγματοποιήσει σε ειδικά εργαστήρια που βρίσκονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Τουλούζη. Αρχικά οι επιστήμονες επέλεξαν κάποια σημεία «στόχους» και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν πιο ισχυρές και πιο πυκνές δέσμες λέιζερ για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Οι στόχοι βρίσκονταν σε απόσταση 2,5 μέτρων από το σημείο όπου θα δημιουργούνταν οι τεχνητοί κεραυνοί.
Πράγματι τα νέα λέιζερ κατάφεραν να «γεννήσουν» κεραυνούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν μετά τη δημιουργία των κεραυνών έθεταν εκτός λειτουργίας τα λέιζερ οι κεραυνοί χτυπούσαν πάντοτε τους κοντινότερους σε αυτούς στόχους. Οταν όμως τα λέιζερ παρέμεναν σε λειτουργία οι ερευνητές κατάφερναν με τη βοήθεια τους να καθοδηγήσουν τους κεραυνούς στους στόχους που εκείνοι επιθυμούσαν.
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές θα συνεχίσουν τα πειράματα χρησιμοποιώντας ακόμη πιο ισχυρά λέιζερ για να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μέθοδο ελέγχου των κεραυνών. Οπως είναι ευνόητο η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς μεθόδου ελέγχου των κεραυνών θα παρείχε προστασία από αυτούς σε κτίρια, εγκαταστάσεις κλπ. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «AIP Advances». 
BHMA SCIENCE