ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

video-Το πιο γρήγορο ρομπότ τρέχει με 29 χιλιόμετρα ανά ώρα

Ουάσινγκτον 
Ένα τετράποδο ρομπότ που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου φέρεται να έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ρομπότ με πόδια. Με μέγιστη ταχύτητα 29 χιλιομέτρων ανά ώρα, το Cheetah (γατόπαρδος) είναι σχεδόν αντάξιο του ονόματός του. Ο ρομποτικός γατόπαρδος αναπτύχθηκε από την αμερικανική Boston Robotics για λογαριασμό της DARPA, της υπηρεσίας προηγμένων αμυντικών μελετών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στόχος της υπηρεσίας είναι η ανάπτυξη ρομπότ «που θα βοηθούν αποτελεσματικότερα τους πολεμιστές σε ένα μεγαλύτερο εύρος αποστολών»...
Στο βίντεο που δημοσιοποίησε η DARPA, το ρομπότ μοιάζει πράγματι με ζώο καθώς τρέχει πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Ακόμα και η μηχανική του ράχη ταλαντώνεται όπως η ραχοκοκαλιά ενός αιλουροειδούς που αναπτύσσει ταχύτητα.
Εμπνευση από το ζωικό βασίλειο
Η Boston Robotics, εξάλλου, εμπνέεται συχνά από το ζωικό βασίλειο -έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων το Rise, ένα ρομπότ σαν σαύρα που σκαρφαλώνει τοίχους και ισορροπεί με τη βοήθεια της ουράς του.
Το πρόβλημα με το Cheetah είναι ότι τα πόδια του κινούνται από μια εξωτερική υδραυλική αντλία, συνδεδεμένη με τον σκελετό του ρομπότ μέσω σωλήνων.
Οι μηχανικοί της εταιρείας, πάντως, ευελπιστούν να έχουν έτοιμο εντός του έτους ένα πρωτότυπο με ενσωματωμένα υδραυλικά.
«Σχεδιάσαμε τον κυλιόμενο διάδρομο ώστε να μπορεί να φτάσει πάνω από τα 50 μίλια την ώρα (80,5 χλμ/ώρα). Σκοπεύουμε όμως να κατέβουμε από τον διάδρομο και να βγούμε στο πεδίο το συντομότερο δυνατόν» σχολίασε στο Reuters ο Άλφρεντ Ρίτσι της Boston Dynamics.
Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ταχύτητας για ρομπότ με πόδια ήταν 20,9 χιλιόμετρα την ώρα και ανήκε από το 1989 σε ένα πειραματικό σύστημα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
To ανθρώπινο ρεκόρ ταχύτητας είναι σαφώς υψηλότερο. Ανήκει στον Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με μέγιστη ταχύτητα 44,72 χιλιομέτρων την ώρα.
ΒΗΜΑ SCIENCE