ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εγκαταστάθηκε υπερσύγχρονος μηχανισμός παρατήρησης στο βυθό της Καλντέρας

Οπως έγινε γνωστό ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι εργασίες εγκατάστασης ενός υπερσύγχρονου μηχανισμού στον βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης. Ο μηχανισμός αποτελείται από μια σειρά οργάνων που παρακολουθούν τη γεωλογική δραστηριότητα στην περιοχή και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε περίπτωση που το ηφαίστειο επιδείξει κάποια στιγμή στο μέλλον «κινητικότητα» θα είναι σε θέση να το διαπιστώσουν έγκαιρα και να ενημερώσουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές...

Η αποστολή
Η διαδικασία εγκατάστασης του μηχανισμού διήρκησε δέκα μέρες και σε αυτή συμμετείχαν 24 επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η τοποθέτηση των οργάνων έγινε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Θηρασιάς-Καμμένης-Οίας, στο βόρειο τμήμα της Καλντέρας, η οποία αποτελείται από τρεις διακριτές λεκάνες με διαφορετικά βάθη και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλντέρα στον κόσμο φθάνοντας σε βάθος 389 μέτρων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με τη βοήθεια των οποίων εγκατέστησαν διάφορα όργανα ανάμεσα στα οποία μετρητές κλίσης και αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης. Τα όργανα αυτά καταγράφουν τις παραμορφώσεις του βυθού οι οποίες είναι πιθανό να οφείλονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα όπως είναι για παράδειγμα οι ανοδικές κινήσεις μάγματος και αερίων. Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράφουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας στα νερά και ιδιαίτερα κοντά σε υδροθερμικές πηγές, μεταβολές που μπορεί να οφείλονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Καθησυχαστικά τα πρώτα σήματα
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι να συμβουλεύσουμε τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, αν συντρέχει λόγος για τη λήψη μέτρων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται κάποια δραστηριότητα του ηφαιστείου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της αποστολής, γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παρακολούθηση της Καλντέρας στη Σαντορίνη καθυστέρησε και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια όπως συμβαίνει με άλλα αντίστοιχα ηφαίστεια στον πλανήτη όπως τα υποθαλάσσια ηφαίστεια στη Χαβάη. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους επειδή λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα είναι πιθανό το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα να μην υποστηριχθεί οικονομικά και να διακοπεί απότομα.
 www.tovima.gr