ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Γροιλανδία: Αποκολλήθηκε παγόβουνο - γίγας

Επιστήμονες προέβλεπαν εδώ και χρόνια αυτό που τελικά συνέβη: παγόβουνο λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα αποκολλήθηκε από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας, όπως επιβεβαίωσαν το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και η Καναδική Υπηρεσία Πάγων.
Οι ερευνητές ανίχνευσαν το συμβάν χάρη στον αισθητήρα MODIS, τον οποίο μεταφέρουν οι δορυφόροι Terra και Aqua. Παρότι το μέγεθός του φθάνει τα 119 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το συγκεκριμένο παγόβουνο είναι περίπου το μισό σε έκταση από ένα άλλο «νησί» πάγου που αποσπάστηκε από τον ίδιο παγετώνα πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα ωστόσο με τον Αντρέας Μύνχοφ, επίκουρο καθηγητή φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, η νέα αποκόλληση είναι εξίσου σοβαρή...
 «Αν και το μέγεθος του παγόβουνου δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το 2010, το γεγονός ότι η αποκόλληση σημειώνεται τόσο σύντομα μετά από το περιστατικό εκείνο, φέρνει τον παγετώνα σε οριακό σημείο, στο οποίο δεν είχε βρεθεί εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια», σημειώνει. «Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα».
Ο Μύνχοφ εξηγεί ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γροιλανδία ανεβαίνει κατά περίπου 0.11 βαθμούς Κελσίου ετησίως τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή με ρυθμούς περίπου πενταπλάσιους σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Προσθέτει ότι οι θερμοκρασίες των υδάτων έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους παγετώνες, όμως σχετικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν.
Το παγόβουνο αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με αυτό που αποκολλήθηκε το 2010. Πιστεύεται δηλαδή ότι θα αρχίσει να διαλύεται μόλις εισέλθει στο θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει τη Γροιλανδία από τον Καναδά. Το προηγούμενο παγόβουνο ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και μισό αιώνα, όταν ένα άλλο «νησί» πάγου με έκταση σχεδόν 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από στρώμα πάγου της καναδικής νήσου Έλσμιρ.
Ερευνητές υποψιάζονται ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ευθύνεται για την αποκόλληση δύο τεράστιων παγόβουνων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όμως παραδέχονται ότι δεν μπορούν να το αποδείξουν. «Όλο αυτό δεν εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο των φυσικών αλλαγών», λέει ο ειδικός της NASA σε θέματα παγετώνων Έρικ Ρίγκνοτ. Ο συνάδελφός του Ίαν Χάουατ από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο λέει ότι υπάρχει ακόμη μία περίπτωση να πρόκειται για μέρος των εύλογων αλλαγών σε έναν παγετώνα, όμως σημειώνει ότι κάθε περαιτέρω απώλεια θα ενισχύσει τις υποψίες πως δεν πρόκειται πλέον για κάτι φυσιολογικό. 
www.naftemporiki.gr