ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ένα οστρακόδερμο που το έλεγαν...Μπομπ Μάρλεϊ!

Μετά τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζορτζ Μπους, το Νέλσον Μαντέλα ή τον... Μπομπ Σφουγγαράκη, επιστήμονες αποφάσισαν να δώσουν σε ένα είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα το όνομα του εκλιπόντος μουσικού που ταυτίστηκε με τη ρέγκε μουσική, του Μπομπ Μάρλεϊ. Ο λόγος για ένα παρασιτικό οστρακόδερμο, το οποίο ζει στους κοραλλιογενείς υφάλους της ανατολικής Καραϊβικής και τρέφεται με ψάρια. Το άγνωστο έως σήμερα είδος εντόπισε ο επίκουρος καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας και θαλάσσιος βιολόγος Πολ Σίκελ, από το Πανεπιστήμιο του ’ρκανσο, ο οποίος περιγράφει όλα τα στάδια της ζωής του Gnathia marleyi στην επιθεώρηση Zootaxia. «Ονόμασα αυτό το είδος, το οποίο αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, προς τιμήν του Μάρλεϊ λόγω του σεβασμού και του θαυμασμού που τρέφω για τη μουσική του», λέει ο ίδιος. «Επιπλέον, το είδος αυτό είναι τόσο μοναδικό για την Καραϊβική όσο ήταν και ο Μάρλεϊ»...
Το G. marleyi αποτελεί νέο είδος για την τάξη των ισόποδων και είναι ο πρώτος οργανισμός που ανακαλύπτεται στην Καραϊβική και περιγράφεται μετά από είκοσι και πλέον χρόνια. Τα νεαρά μέλη αυτών των καρκινοειδών αυτών κρύβονται μέσα στα κοράλλια, στους θαλάσσιους σπόγγους ή στα φύκια και από εκεί εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των ψαριών. Αντιθέτως, τα ανήλικα χρειάζονται ελάχιστη τροφή. «Πιστεύουμε ότι τα ενήλικα επιβιώνουν επί δύο με τρεις εβδομάδες καταναλώνοντας την τελευταία τροφή που βρήκαν όταν ήταν ακόμη νεαρά και έπειτα πεθαίνουν - ελπίζουμε αφότου αναπαράχθηκαν».
Ο Σίκελ και η ομάδα του διερευνούν το ενδεχόμενο οι πληθυσμοί οργανισμών όπως τα συγκεκριμένα ισόποδα να συνδέονται με τις ασθένειες που πλήττουν τους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής. Όπως λέει, τα είδη αυτά μπορούν να συγκριθούν με τα κουνούπια και τα τσιμπούρια της στεριάς: ευθύνονται για πολλές αρρώστιες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση βλάπτουν τα ψάρια, τα οποία ζουν στους υφάλους.
«Υποπτευόμαστε ότι η υποβάθμιση των κοραλλιών οδηγεί σε μεγαλύτερους οικοτόπους για τα εξωτερικά παράσιτα, τα οποία εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των ψαριών ξενιστών», εξηγεί. «Καθώς ο αριθμός των ψαριών ξενιστών μειώνεται, κάθε ξενιστής που απομένει, θα παρασιτίζεται όλο και περισσότερο».
Το Gnathia marleyi ήρθε να προστεθεί σε μια ιδιαίτερη ομάδα ειδών που απαρτίζεται από μέλη όπως η λειχήνα Caloplaca obamae, η αλογόμυγα με το χρυσό πισινό Scaptia beyonceae, το σκαθάρι Agra schwarzeneggeri και η αράχνη Aptostichus angelinajolieae. 
www.naftemporiki.gr