ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Πίτερ Χιγκς: «Είναι ωραίο να έχεις δίκιο»

Ο Βρετανός επιστήμονας, που έδωσε το όνομά του στο σωματίδιο Χιγκς Μπόζον εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «είναι ωραίο να έχεις δίκιο καμιά φορά». Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο, εάν νιώθει δικαιωμένος, ο καθηγητής Χιγκς επεσήμανε ότι περίμενε την αναγνώριση αυτή πολύ καιρό...
Ο 83χρονος Φυσικός αρνήθηκε ότι επιδιώκει να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή του, λέγοντας: «Δεν νομίζω να πάρω Νόμπελ. Ξέρετε, δεν έχω και πολλούς φίλους στην Επιτροπή των βραβείων». Την απονομή Νόμπελ στον Χιγκς έχουν ζητήσει πολλά μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με προεξάρχοντα τον καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ.
Ο Χιγκς ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του λέγοντας: «Το μόνο μου πρόβλημα τώρα είναι ότι πρέπει να αποφεύγω τους δημοσιογράφους».
www.kathimerini.gr